Отново бедствени пожари в общините Тополовград и Свиленград

Бедствено положение ще бъде обявено в общините Тополовград и Свиленград заради бушуващите пожари, съобщи в неделя областният управител на Хасково Райна Йовчева. Има изгорели къщи в тополовградските села Радовец, Филипово и Присадец. Няма пострадали хора, подчерта тя.

Пожар гори и в района на Свиленградска община.

Пожарът от Ямболска област вече се е прехвърлил и на турска територия, за което са уведомени властите в Одрин, каза Йовчева и допълни, че търсят помощ от армията, предаде БТА.

По информация от говорителя на областната дирекция "Полиция" в Хасково Нина Николова има пострадали двама възрастни хора в село Присадец, но не се е наложило да бъдат откарани в болницата. 

По-рано в неделя бе овладян напълно пожарът в гористата местност край с. Чехларе, в пловдивската община Брезово. В помощ на огнеборците и екипите на Гражданска защита се включиха 55-има военнослужещи от Карлово. Пожар пламна и по планинското било над с. Розовец, за който са пристигнали общо 200 войници от Карлово и Пловдив. Според кмета на община Брезово Пенка Калапанкова, огънят е унищожил треви и ниски храсти, спасена е борова гора.

Пожарите край Дупница са локализирани, съобщи кметът на града Първан Дангов. Потушени са пожарите в посока селата Блажиево, Баланово и опасност за тях към момента няма. Изгорялата площ е над 5 000 декара.

В неделя проливен дъжд, продължил 40 минути, е наводнил ниската част на Дългопол в района на околовръстния път в града. Според кмета на общината Светльо Якимов, цитиран от БТА, са наводнени улици, дворове и мазета, но няма пострадали. Общината се справя със собствени средства и не се налага да търси помощ от съседни общини.

Споделяне

Още от България