Отново без уволнения на замесените в скандала "Красьо" магистрати

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново не наложи дисциплинарни уволнение на магистрати, които бяха засечени с контакти с Красьо от Плевен. В четвъртък т.нар. правителство на съдебната власт понижи в ранг трима души и освободи от ръководната позиция зам.-окръжния прокурор на Пазарджик. Те обаче ще продължат да правораздават.

Това е втората порция магистрати, амнистирани от ВСС за връзките им с "черничкия човек с ланците". До този момент при шест от седемте разгледани случая са наложени наказания "понижаване" в ранг.

В опит да оправдаят контактите си с Красьо, магистратите произведоха абсурдни обяснения. Особено "силен" в това отношение се показа вече бившият окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов. През миналата година той бе избран за шеф на бургаската прокуратура по предложение на Борис Велчев, но след като станаха известни контактите му с Красьо, Ангелов подаде оставка.

Пред ВСС той е обяснил, че не е познавал този човек, но някакъв приятел му дал телефона му. Така, въоръжен с номера на "черничкия човек с ланците", Ангелов решил да му звънне ден преди избора и да поиска Красьо да му стиска палци. В деня, в който Ангелов вече е избран, той звъни два пъти на Красьо този път, за да поиска да му бъде честитено.

От информацията, предоставена от ВСС, не става ясно защо някой ще се обажда на непознат човек с искане да му се "честити" и да му се "стискат палци". Въпреки липсата на каквато и да е логика в тези обяснения, ВСС прие, че това уронване на престижа на съдебната власт заслужава единствено понижение в ранг за срок от 2 години.

Ще продължи да правораздава и бившият председател на Районния съд в Шумен Тошко Тодоров. Той се кандидатира за поста председател на Окръжния съд в града, но не бе избран. Тодоров призна пред ВСС, че се е срещал с Красьо лично. Към Красимир Георгиев го е насочил журналист в Шумен, който му казал, че този човек може да му помогне при кандидатстването за шефски пост. Именно с тази нагласа Тодоров се е срещнал с Красьо, но и това не бе достатъчно на ВСС да наложи дисциплинарно уволнение. Магистратът бе наказан с понижаване в ранг за 2 години.

Бившият съдия по делото "Борилски" Милчо Ванев получи същото наказание. За периода 29 април – 10 юни той е провел 66 разговора с Красьо. Бившият зам.-председател на Апелативния съд във Велико Търново обясни, че търсел съдействие от Красимир Георгиев за настаняване на болния му баща в болница "Токуда" в София. Той е представил пред дисциплинарния състав епикризите и смъртния акт на своя роднина.

Освободеният от зам.-председателското място в Пазарджик прокурор Ангел Панков има засечени 19 разговора с Красьо. Магистратът обаче заяви, че с 27-годишния лобист си е говорила само жена му, тъй като той не ползва този телефон.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?