Отново блокаж на инвестиционни проекти, сега заради възстановяването на МРРБ

Целият инвестиционен процес е блокиран заради закриването на Министерството на инвестиционното проектиране, което беше създадено специално за ДПС по времето на правителството на Пламен Орешарски. В момента не може да се издават разрешения за строеж, тъй като са необходими промени в 65 закона, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Нова телевизия в петък.

На практика се повтаря ситуацията, възникнала и при разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на две през 2012 г., което сега ГЕРБ отново събра.

Павлова обви, че е готова със законодателната инициатива и промяната на тези закони, за да бъде отблокиран процесът на инвестиционното проектиране. Промените предвиждат връщане на общините отнетите им правомощия за издаване на разрешения за строеж.

Относно строежа на магистрала "Хемус" Павлова обясни, че трябва да се осигури финансов ресурс за изграждането ѝ. По думите на регионалния министър само една много малка част от нея ще може да се финансира с европейските фондове.

"Към днешна дата могат да се проведат процедури за строителство на едва 60 км от "Хемус". Това е участъкът от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Всичко останало трябва да бъде проектирано. За всички тези 300 км, които трябва да се построят, са нужни процедури по отчуждения. Ако не се промени законът, това може да отнеме 20 години. Нашата цел е до 2020 г. в голямата си част да реализираме този проект, започвайки строителство от следващата година на първите 60 км", обясни министър Павлова.

Тя поясни, че фокусът на поетото от нея ведомство няма да е само върху магистралите.

На въпрос ще има ли толтакса за магистрала "Хемус", тя коментира, че засега такава не се предвижда. "Няма да е справедливо Северна България да има платен достъп, тъй като тази магистрала е жизненоважна за икономиката ни", заяви Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?