Отново брожения във Френската гимназия

Отново брожения във Френската гимназия

След като в началото на учебната година директорката на столичната френска гимназия Пенка Малинска беше пенсионирана насилствено, което бе съпроводено с острата реакция на деца и преподаватели, сега в школото назрява нов бунт. Пред Mediapool учители от гимназията съобщиха, че са се оплакали в Инспекцията по труда от психическия тормоз, на който са подложени и очакват проверка оттам.

Само за четири месеца са напуснали четирима учители – по философия, история и двама преподаватели по литература. Учениците се чувстват ощетени от случващото се и заявяват, че са притеснени от "видимия дискомфорт и демотивираност" на останалите си преподаватели.

Учители коментираха, че новата директорка Емилия Богданова "кадрува" и още с встъпването си в длъжност е опитала саморазправа с екипа, подкрепящ Малинска. Богданова искала да уволни шестима души от администрацията на училището – помощник-директори, касиери и др, но заради отпора на останалите преподаватели се отказала. Тя обяснила намеренията си с това, че е "световна практика новият ръководител да сменя екипа си".

"Богданова бе избрана между общо десет кандидати за директор и ни бе представена като човек с голям опит. Оказа се, че за три години е сменила три училища и ние се поинтересувахме за нея от колегите от другите школа. Разбрахме, че навсякъде първо се е заемала с отстраняване на неудобни за нея хора. Наш колега от едно от училищата дори води дело срещу нея", разказаха учители от Френската гимназия, пожелали анонимност, страхувайки се от нейната разправа.

"Богданова прилага единствено административно-бюрократични мерки в посока санкции, без диалог с учителския колегиум, провокирайки конфликтни ситуации и нарушавайки професионалната етика. Тя засяга личностните ни права и подценява професионалните ни компетентности, не зачита достойнството на доказали се с качествата си колеги, не санкционира случаи на вербална агресия, противопоставя колеги и родители", заявяват учителите.

Учениците от своя страна са подготвили писмо до МОН, Регионалния инспекторат по образование, Столична община и Държавната агенция за закрила на детето, в което се оплакват от липсата на диалог с новото ръководство, лошия климат в гимназията и затрудненията им при участието в проекти, поради "незаинтересоваността" на началството. Документът е подписан от над 100 ученици.

Преподавателите упрекват Богданова, че не е представила концепция и стратегия за развитие на гимназията, въпреки че многократно е била призовавана да го направи. Освен това според тях е назначен помощник директор в ситуация на конфликт на интереси - избраната е съпругата на учител, отскоро назначен в гимназията.

До отстраняването на Малинска през октомври миналата година се стигна, след като бе нарочена заради масовото писане на шестици в края на учебната 2006/2007 година в знак на протест от учителите в гимназията. Тя бе едно от лицата на учителската стачка, след което последваха множество внезапни проверки в училището. Малинска бе обвинена в уронване престижа на гимназията и "финансови злоупотреби" със стипендиите, които децата са получили вследствие на завишените оценки. В момента Малинска оспорва по съдебен път насилственото си пенсиониране, а прокурорска проверка в училището не откри нарушения при нейното управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България