Отново големи проблеми със сателита Goce

Отново големи проблеми със сателита Goce
Европейската космическа агенция продължава да се натъква на големи проблеми при работата с един от най-важните си сателити Goce, съобщи ББС. Kосмическият апарат има за цел да наблюдава земната повърхност, но втори отказ на компютърната му система пречи за изпращането на земята на събраните научни данни.

Останалите части от сателита засега функционират безотказно, включително единственият по рода си уред, който може да измерва разликите в гравитационното притегляне на различни точки от земната повърхност.

Проблемите с Goce започнаха още през февруари. Тогава дефект извади от строя един от процесорите му, което срина цялата компютърна система на сателита. За щастие, на апарата имаше монтирана резервна система, която помогна за възобновяването на работата. На 18 юли новата система също е започнала да създава проблеми.

Инженерите, които отговарят за сателита, в момента полагат големи усилия, за да се справят със ситуацията. Експертите са на мнение, че все още има шанс за възстановяване на нормалната работа.

"Няма съмнение, че сме изправени пред трудна ситуация, но все още не сме се изчерпали откъм идеи за справяне с проблемите“, казал Руне Флобергаген пред ББC. Той е мениджър на мисията на Goce.

Споделяне

Още от Свят