Отново голяма българо-китайска бизнес кошница

Ядрено, тютюнево и банково споразумения са сред подписаните документи при визитата на Ли Къцян в София

С подписването на десет споразумения в областта на ядрената енергетика, тютюневата индустрия, кредитирането и развитието на индустриалните зони започна в петък посещението на китайския премиер Ли Къцян в София. Той е у нас за провеждането в събота на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Форумът е по-известен като "16+1" и в неговите рамки вероятно ще бъдат постигнати и по-конкретни бизнес договорености, за които се говори от години.

Меморандум за разбирателство между българското енергийно министерство и китайската Национална енергийна администрация относно мирното използване на ядрена енергия се очаква да проправи пътя за влизането на Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC) в проекта за довършването на АЕЦ "Белене". Тя е заявила инвеститорски интерес и се чака да се види дали ще участва в бъдещия конкурс за избор на стратегически партньор в ядрения проект. Условията на търга се очаква да бъдат разработени до края на октомври 2018 г.

Борисов: "АЕЦ "Белене" може да стане добър проект с Китай

По този повод българският премиер Бойко Борисов каза в петък при срещата си с Къцян, че "за АЕЦ "Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна".

"Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, каза Къцян но свой ред и припомни, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. "Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, декларира китайският премиер.

ББР със споразумение за 1.5 млрд. евро

При изявленията на двамата в Министерския съвет стана ясно, че държавната Българска банка за развитие е подписала финансово споразумение с Китайската банка за развитие на стойност 1.5 млрд. евро, но за какво са средствата вероятно ще се разбере по-късно. Министерството на икономиката пък е парафирало с Китайската държавна администрация за тютюна писмо за намерения, но също не се разбра какво предвижда то. Другите принципни документи засягат малките и средни предприятия, науката и технологиите и развитието на индустриалните зони. Ще се насърчава изграждането на високотехнологични индустриални паркове в Китай и България и инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на двете страни. Друга цел е идентифицирането на развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.

Българският банков оператор "Борика" АД и китайският UnionPay се разбраха да издават обща кобрандирана платежна карта, която да попяризира българската BCard, както и китайската платежна карта да започне да се приема от банкоматите в цялата страна и при търговците, а не както в момента - само на много малко и то туристически места.

БМФ с китайски заем за строеж на кораби

Сред останалите по-конкретни постигнати неща е споразумение между Параходство "Български морски флот", собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев и китайска банка за отпускането на 94.15 млн. долара за изграждане на шест кораба за насипни товари.

Подписан е бил и договор за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, но не се посочват параметрите и мястото на проекта.

Карловската компания "Българска роза" пък подписа споразумение, с което ще увеличи износа си на розово масло и козметика за Китай в дългосрочен план до 40 млн. лв.

Важното послание на премиера Ли Къцян е, че форматът "16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, те могат да помогнат, заяви Борисов след разговора си на четири очи с китайския си колега.

Форматът "16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС, каза още той.

"Това е първото ми посещение в Европа през втория ми мандат като премиер. България е първата ми спирка. Дойдох тук, за да работя с България и други европейски държави за засилване на многостранното сътрудничество и свободната търговия. С това ще допринесем за регионалната стабилност, световния мир и развитие“, заяви на свой ред Ли Къцян.

Къцян: Форумът "16+1" не е срещу ЕС

"Инициативата "16+1" е инициатива за сътрудничество. Тази платформа е много важна за насърчаването на бизнеса и културното сътрудничество. Китай и страните от ЦИЕ могат да предложат много един на друг, ние можем да е допълваме в икономиката и в други сфери“, каза още китайският премиер.

Според него най-важно е да се следват пазарните и европейските правила, а съвместните проекти да са отворени и прозрачни.

Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет, заяви Къцян, добавяйки, че инициативата "16+1" не е насочена срещу ЕС.

"Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция", смята той.

Знаме от съпругата на Боян Петров

По думите му има възможности за развитието на търговията между двете държави. "Искаме да дадем повече възможности на България. Ще работя, за да представя България в Китай“, каза още Къцян.

Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна преди ден в София.

"Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му", каза още той и добави,че е успял да разгледа у нас златни предмети отпреди 7 хиляди години.  България е древна държава с богата цивилизация, заяви Къцян.

"Така че съм го наел като рекламен агент на българското културно-историческо наследство в Китай", пошегува се българският му колега.

Споделяне

Още от Бизнес