Отново километрична колона автомобили към ГКПП "Кулата"

Отново километрична колона автомобили към ГКПП "Кулата"

Новите формуляри и административни неясноти около коронавируса не отказаха туристите, избрали да почиват в Гърция и рано сутринта в събота, още преди изгрев слънце, колоната от чакащи автомобили към ГКПП "Кулата" бе 5 километра, а по-късно стигна над 10 километра.

Голяма част от тях идват от Сърбия и могат да достигнат до южната ни съседка единствено през този пункт. Причината е затворената граница със Северна Македония, което означава, че целият трафик от Европа се насочва през "Кулата". 

Забавянето идва и от утежнения граничен контрол. От 1 юли всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа преди да отпътуват към страната и да получат QR код.

Екипи на полицията са на автомагистрала "Струма", където са подредени колите, за да организират поетапно пропускането и да не предотвратят произшествия.

На "Промахон" гръцките здравни власти извършват засилени проверки на влизащите.

От Гранична полиция препоръчват на пътуващите да използват и граничните пунктове "Капитан Петко войвода", "Ивайловград и Маказа".

При "Илинден-Ексохи" към Гърция се пропускат само товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи.

Свободният достъп на туристи през ГКПП "Маказа" продължава, но не е ясно докога заради намеренията на гръцките власти пунктът да бъде затворен заради пандемията от 6 юли. Местната власт в област Еврос, както и хотелиерите обаче се обърнаха към гръцкия премиер Кириякос Мицотакис с настояване граничните пунктове да останат отворени.

Не се извършва преминаване през граничния пункт "Златоград" в двете посоки.

На границата с Румъния е възстановено преминаването на моторни превозни средства през граничните пунктове Никопол и Кардам. При Русе и Видин трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

На границата с Турция - на пунктовете "Лесово" и "Капитан Андреево" трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход.

На границата със Сърбия и Северна Македония движението е нормално, съобщава Граничната полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България