Отново лекари в училищата и детските градини

Отново ще има лекари в училищата и детските градини, след като Народното събрание гласува в четвъртък на второ четене промени в Закона за здравето. Депутатите одобриха предложената от Ива Станкова (Коалиция за България) и нейни колеги промяна, която разписва задължението здравните кабинети в детските градини, училищата и социалните домове да оказват първа помощ и медицинско обслужване на деца и ученици.

В бюджета за 2008 г. трябва да се определи финансирането за държавните и общинските учебни заведения за тази дейност, както и за оборудването на кабинетите и консумативите.

След като промените бяха гласувани, Станкова коментира пред журналисти, че са нужни 8.5 млн. лв. за лекарските кабинети, депутатът от ОДС Ваньо Шарков каза, че в бюджета за догодина не са предвидени тези средства.

Според Станкова това може да бъде поправено по време на дискусиите на проектобюджета, които започнаха в ресорните комисии на НС. Досега отпусканите средства за детско здравеопазване са около 24-25 млн. лв., посочи тя. В тези допълнителни 8.5 млн. лв., освен парите за заплати на училищните лекари и за оборудване на кабинетите, за първи път влизат и средства за поддръжка на консумативи, посочи тя.

По думите ѝ в момента издръжката на един такъв кабинет е 900 лв. годишно, идеята е да стане 1 100 лв.

Ако допълнителните средства бъдат отпуснати, базовата заплата на медиците, които работят в училищните кабинети, ще бъде съответно - 394 лв. за лекар и 244 лв. за медицинска сестра, обясни депутатът от левицата. Според Станкова общинските съвети ще имат право да отпускат допълнителни средства към възнагражденията на лекари и сестри по линия на делегираните дейности на общинските бюджети, а ако училището е държавно - от бюджета на Министерството на здравеопазването. По нейни данни сега в страната има 3020 действащи училищни лекарски кабинета.

Ива Станкова съобщи, че във всяко училище ще бъде изготвен регистър на хроничните заболявания на децата. Поправките влизат в сила от 1 януари догодина.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?