Отново липсват онколекарства в болниците

В някои болници в страната липсват медикаментите Флуорурацил, Паклитаксел, Цисплатина и Метотрексат, които се използват за вливане при химиотерапията на онкологично болни. В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е постъпило оплакване за липсващите медикаменти, но оттам обясниха, че нямат вина, защото лекарствата се купуват чрез търгове от болниците.

От касата заявиха в сряда, че проблемът с липсващите медикаменти се дължи на затруднения на фирмата Ebewe Pharma, Австрия, която е притежател на разрешението за употреба в България.

Фирмата е уведомила НЗОК за затрудненията в писмо от 30 март тази година като е посочила, че не може да предвиди кога ще бъде възстановен пълният обем доставки на всички продукти, за чието разпространение има разрешение. Фирмата не можела да достави не само за България, но и в световен мащаб тези медикаменти, но не е ясно защо.

НЗОК е изискала от компанията и е получила от нея уверение, че до 9 април ще предостави на лечебните заведения документ за отказ от доставка на посочените медикаменти, за да им даде възможност те да ги закупят от други фирми.

Липсващите лекарства са генерични, т. е. произвеждат се под различни наименования от много компании.

Липса на медикаменти за лечение на онкоболни има само в онези лечебни заведения, които са сключили договор точно с тази компания.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?