Отново люта битка за европарите за земеделска техника

Заявките за купуване на трактори, сеялки и друго оборудване надхвърлят повече от три пъти бюджета на ПРСР

Отново люта битка за европарите за земеделска техника

Селските стопани у нас отново проявяват огромен интерес към възможността да получат субсидии от европейските фондове за закупуване на трактори, сеялки и друга земеделска техника. Досущ като в предишния период на Програмата за развитие на селските региони, когато агроминистерството на няколко пъти прехвърли пари от други мерки, към които нямаше толкова голям интерес, в бюджета за техниката и оборудването, сега отново инвестиционните намерения нахвърлят значително предвидените за целта пари.

При бюджет от 150 млн. лв., предвидени за разпределяне в сегашния прием на заявления за финансиране, кандидатстващите проекти искат над три пъти повече от планираната субсидия.

Общата стойност на обявените инвестиционни намерения в изтеклите на 18 май срокове за прием на документи е 966 306 425,32 лв., съобщиха от земеделското министерство във вторник Размерът на заявената субсидия за тези проекти е в размер на 531 318 636,64 лв., а общият брой на подадените заявления е 2168.

Най-много проекти за модернизация на стопанствата са подадени в област Плевен – 180 броя, следвани от Пловдив - 164 броя и Бургас - 150 броя. Най-малко кандидати има от областите Кърджали - 13 броя, и Смолян - 2 броя. Най-много документи са подадени в последните три дни преди изтичане на крайния срок.

Тъй като сумата на субсидията за подадените към момента проекти надвишава значително бюджета, ще се наложи оценяване на проектите и финансиране с предимство на онези, които  са събрали най-голям брой точки, обясниха от ведомството.

То уточнява, че продължава приемът на документи за подпомагане по мярката, но за проекти, които предвиждат инвестиции извън закупуването на земеделска техника (например строително-монтажни работи, трайни насаждения и др.) или комбинация от двете възможности. Крайният срок за тях изтича на 8  юни.

Споделяне

Още от Бизнес