Отново многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Отново многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Хиляди хора с насъбраха на протест срещу управлението на сръбския президент Александър Вучич. Демонстрацията се състоя за поредна събота в Белград. Недоволните обвиняват Вучич в задушаване на демокрацията и репресии срещу опонентите, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Над 5000 души се включиха в шествието, което премина покрай сградата на държавната телевизия РТС, която според недоволните тенденциозно подкрепя Вучич, и след това стигна до сградата на правителството.

Първият такъв протест беше проведен в отговор на нападение над опозиционния ляв политик Борко Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Нападението напомни на мнозина за периода на управлението на бившия лидер Слободан Милошевич през 90-те години, който беше белязан от брутални атаки срещу политически опоненти, отбелязва АП.

Критици на Вучич твърдят, че неговото правителство е засилило езика на омразата срещу опонентите и е наложило контрол над медиите. Вучич, бивш краен националист, който сега казва, че води Сърбия към Европейския съюз, отрича тези обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?