Отново мръсен въздух в София

Снимката е архивна. Сн. БГНЕС

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха над София в петък се очаква да превиши два пъти определените норми. Замърсяването се връща след два, в които проблеми почти нямаше заради вятъра, който духаше в столицата. Очаква се ситуацията да не е толкова сериозна както в началото на седмицата, когято превишенията бяха 4-5 пъти над нормите.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология е, че замърсяване ще има в петък и в събота като в почивния ден то ще е по-сериозно поне в района на една от станциите, които следят за замърсяване. Моментните данни от платформата airsofia.info са за подобни превишения на места в столицата.

Последният път, когато прогнозата на института беше за двукратно превишение на нормите, бяха отчетени стойности 4-5 пъти над определените за безопасни 50 микрограма на куб. метър за денонощие.


Прогнозата на НИМХ е за четири от петте градски станции в София. Уредите са на Изпълнителната агенция по околна среда. Източник: Столична община

Според информацията в сайта на общината за днешния ден не се предприемат сериозни мерки за ограничаване на замърсяването. Само се отправят призиви към гражданите да пътуват с градския транспорт, а не с колите си. Тези, които се отопляват на твърдо гориво, се призовават да минат на ток или друга по-щадяща околната среда алтернатива.

Иначе превишенията на нормите на запрашаване имаше вечерта в четвъртък. Според данните на сайта на общината концентрациите във всички пет градски станции са се повишили след 19 – 20 часа. В първите часове на петък обаче концентрацията намалява.

В четвъртък общинският съвет промени и правилата, при които в града може да се пусне по-евтин градски транспорт като мярка срещу замърсяването. Според редакцията кметът на града има право да разпореди мярката, когато има прогноза за температурна инверсия, високо атмосферно налягане и липса на вятър. Тогава цялата градска мрежа може да се ползва в рамките на деня с карта за 1 лев – т. нар. "зелен билет".

Да следващите дни инверсия или задържане на въздушните маси над София не се очаква.

Според данните от платформата на Европейската агенция по околна среда замърсяване има и в други градове в страната. Превишения са регистрирани в Русе, Пловдив, Горна Оряховица, Благоевград, Смолян, Перник и Плевен. Данните са моментни, а не 24-часови.

Споделяне

Още по темата

Още от България