Отново напрежение около бежанския център в "Овча купел"

Версиите са различни – от провокации и расистки заплахи до атаки на чужденците

Отново напрежение около бежанския център в "Овча купел"
Напрежението около бежанския център в столичния квартал "Овча купел" отново ескалира. От месеци местните жители се оплакват от настанените в него чужденци, а проблемът бе разпознат и от "патриотичните организации" като ВМРО и "Атака". 
 
В сряда вечерта полицията обкръжи центъра, след като на спешния телефон 112 е получен сигнал, че група младежи смятат да се саморазправят с мигрантите. Поредният инцидент доведе до среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на столичната полиция старши комисар Младен Маринов, който разпореди денонощно полицейско присъствие и видеонаблюдение в района. 
 
За петък е планира протестен митинг в квартала, заради който мерките за сигурност ще бъдат допълнително затегнати. 
 
Фандъкова от своя страна призова политиците да не нагнетяват напрежение. 
 
Организирани провокации 
 
Жителка на квартала, която е наблюдавала случващото се, разказа, че е видяла няколко десетки млади мъже да тичат в района около лагера. 
 
"Носеха пръчки, бухалки. Бяха с качулки и изглеждаха, сякаш гонят някого. Може би чух думите "Излезте, бе", разказа тя пред Нова телевизия. 
 
Началникът на Шесто управление Петър Василев съобщи, че няма нападнати мигранти и не се е стигнало до сблъсъци. 
 
"До сблъсъци не се е стигнало, имало е само викове. Не е установено и чупене на стъкла на коли", уточни Василев.
 
Причината за напрежението според местни жители е фактът, че предния ден бежанци се нахвърлили върху българин и потрошили автомобила му. Според 21-годишния шофьор около 21.00 ч. във вторник група мъже започнали да хвърлят камъни по колата му.
 
От МВР посочват, че на този етап, в хода на разследването няма установени категорични и обективни данни за участие в инцидента на чужди граждани, настанени в регистрационно-приемателния център в района.
 
Според кмета на София Йорданка Фандъкова обаче  "няма повод за притеснение, тъй като има засилено полицейско присъствие във всички рискови квартали на столицата".
 
Тя отбеляза, че през последните дни "сме свидетели на напрежение". 
 
И снощи имаше групи младежи, които определено провокират организирано, посочи Фандъкова. 
 
В тази тежка и сложна обстановка трябва да бъдем изключително отговорни, хората на място се страхуват с основание, добави кметът на столицата. 
 
Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов също увери, че се полагат максимални усилия да не се стига до такива инциденти. 
 
"Усилен е съставът, който трябва да охранява около всички регистрационно-приемателни центрове", каза той.
 
Политиците да не нагнетяват напрежение 
 
Не бива политиците да нагнетяваме още повече напрежение с бежанците, а да се погрижим да намерим най-работещите механизми. Това коментира пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос за организиран от ВМРО утре протест срещу бежанския център в ж.к. "Овча купел" с искане за неговото затваряне.
 
"Отварянето и затварянето на центровете се осъществява от Министерски съвет и това от ВМРО, които са подали уведомлението за този протест, го знаят отлично. Бих искала да ги призова - не е мястото там, това не зависи нито от хората вътре, нито от живеещите отвън, а единствено предполага създаване на напрежение", заяви Фандъкова по повод готвения в петък протест в София. 
 
Тя посочи още, че винаги е казвала, че е най-добре в София да няма съсредоточаване на центрове и на бежанци.
 
ВМРО вече поиска закриването на бежанските центрове в София, наскоро организира и протест в Харманли, където е най-големият център. Мигрантите са основна тема и на кандидат-президентската кампания на Красимир Каракачанов и Явор Нотев.
Споделяне

Още по темата

Още от България