Отново напрежение в ЕС заради мигрантите

Вътрешният министър на Германия за Меркел: "Не мога повече да работя с тази жена"

Отново напрежение в ЕС заради мигрантите

Напрежението в Европейския съюз по отношение на политиката за мигрантите отново се засилва. Италия и Белгия поискаха промени в правилата на ЕС за прием на мигранти. Въпросът доведе и до политически трус в Германия, а по неофициална информация канцлерът Ангела Меркел се опитва да организира среща с лидери на страни от ЕС по въпроса преди официалната среща на европейските лидери на 28 и 29 юни, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. "Билд".

Германското издание съобщи, че Меркел иска да обсъди възможни решения с Гърция, Италия и Австрия. "Все още не е прието, на етапа на планирането сме. Не е ясно и кога ще се състои тази специална среща", заявява пред вестника член на италианското правителство.

В същото време коалиционният партньор на Меркел - Християндемократичният съюз, засилва натиска си върху нея за сделка за мигрантите в рамките на ЕС.

В неделя външният министър на Италия заяви, че страните от ЕС трябва "да сменят темпото" относно миграцията. Новото италианско правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди" затвори италианските пристанища за хуманитарни организации, спасяващи бедстващи мигранти в Средиземно море.

За промяна в политиката относно мигрантите се обяви и министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен.

Освен противоречия сред европейските държави политиката към мигрантите предизвика и вътрешнополитическа криза в Германия. Появи се информация, че вътрешният министър на страната и представител на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеерхофер, заявил на събиране на партията, че "не мога повече да работя с тази жена (Меркел – бел. ред.)". Засега обаче от ХСС нямат намерение да развалят управляващата коалиция с Християндемократическия съюз на Меркел.

Евентуална среща

Според "Билд" е възможно още следващия уикенд Меркел да организира среща с европейските лидери заради политиката по отношение на мигрантите. "Не се планира специална европейска среща на високо равнище. Свикването на подобна среща зависи от институциите на ЕС“, каза говорителят на германското правителство, цитиран от ДПА. Очевидно германското правителство води дискусии в този контекст с различни страни членки и с Еврокомисията, допълни той.

Сред страните от ЕС няма единодушие относно начина за справянето с големите групи хора, бягащи от конфликти, особено в Близкия изток. Меркел заема твърда позиция, че миграционната политика може да бъде договаряне и прилагана само на европейско равнище. Съюзниците ѝ от ХСС и вътрешният министър Хорст Зеехофер искат едностранни действия. Противоречията накарали Зеехофер да заяви няколко пъти по време на среща на партията си: "Не мога повече да работя с тази жена".

В същото време германски медии разпространиха информация, че ХСС ще даде две седмици на Меркел, за да постигне европейско решение за мигрантската политика, преди да приложат, в предизвикателство срещу нея, плана на Зеехофер бежанци да бъдат връщани още на границата. Подобно отлагане би успокоило напрежението между управляващите в Германия. От ХСС обаче отрекоха официално информацията и добавиха, че няма никаква договореност нито за прилагането на плана за връщане на мигранти, нито за отлагането му.

18 юни е срокът, поставен от ХСС, да започне прилагането на националния план, който Меркел отхвърля като отрицание на нейната политика на отворените врати от 2015 г. Освен това едностранната германска политика би нанесла удар на шенгенската система на отворени граници, отбелязва "Ройтерс".

Ако Зеехофер предизвика канцлера и приложи плана си от понеделник, канцлерът би била принудена да го уволни, отбелязва "Ройтерс". Дори се говори, че 70-годишният консервативен парламентарен алианс между ХДС и ХСС може да пропадне. Без ХСС коалицията на Меркел, която включва и социалдемократите, би загубила парламентарното си мнозинство.

Зеехофер заяви пред "Билд ам зонтаг": "Никой в ХСС няма интерес да сваля канцлера или да разваля парламентарния съюз ХДС/ХСС, нито да взривява коалицията". По същество обаче той не показа признаци, че променя позицията си, а други водещи представители на ХСС заявиха, че държат прилагането на новата политика да започне бързо.

По-късно Зеерхофер заяви, че кризата в Германия заради мигрантите може да бъде преодоляна и че е нужно общоевропейско решение, което се надява, че ще бъде постигнато на срещата на евролидерите в края на юни.

Натиск

Безкомпромисната тактика, възприета от новото популистко правителство на Италия, е начин да бъдат убедени партньорите в Европейския съюз "да сменят темпото" относно миграцията, заяви новият италиански външен министър, цитиран от ДПА. "Целта ни е да събудим съвестта на европейските правителства и да ги накараме да сменят темпото по отношение на миграцията, каза пред в. "Кориере дела сера" Енцо Моаверо Миланези, технократ и бивш съдия в съда на ЕС.

Италия иска ЕС да създаде приемни центрове в страните, от които идват и през които минават транзитно мигрантите, и там да се обработват молбите за убежище и да бъдат убеждавани някои мигранти да не тръгват към Европа, каза министърът.

Той обясни, че това ще са "места за помощ и подслон, където можеш да промениш намеренията си и да се върнеш у дома с финансова подкрепа от ЕС".

Италия ще поднови и призивите за задължителен европейски механизъм за преразпределяне на кандидатите за убежище в Евросъюза. Досега опитите за въвеждане на такъв са безуспешни.

Моаверо се разграничи от изказванията за "ос на желаещите" между Италия, Австрия и Германия, която би се заела с каузата за по-строги европейски мерки срещу незаконната миграция. Той определи като неуместна думата "ос", която напомняла за съюза между нацистка Германия и фашистка Италия през Втората световна война, и призова всички склонни страни от ЕС да си сътрудничат.

За промяна на политиката относно мигрантите се обяви и министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен. "Европа трябва да последва примера на Австралия и да приема молби за убежище чрез ООН", заяви той, цитиран от електронното издание "Политико".

"Европа трябва да приема бежанци, които искат убежище през лагерите на ООН в зоните на конфликт и да отпраща тези, които акостират на бреговете с кораби", категоричен е той. Според Франкен бежанците, които идват директно в Европа, трябва да загубят правото си на убежище.

"Нелегалната миграция трябва да спре. Като оставим на страна 15-те процента, които искат отворени граници, подкрепата на мнозинството от населението към подобна идея се топи като сняг под слънцето. Тези хора не са расисти, а мислят рационално", заяви още министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен.

Междувременно корабът с близо 630 мигранти, спасени в Средиземно море, акостира в неделя в пристанището на испанския град Валенсия. Той беше насочен към порта, след като Малта и Италия отказаха да приемат мигрантите, които бедстваха няколко дни в открито море. Решението на италианското правителство да затвори пристанищата си за нелегални мигранти предизвика многохиляден протест в Рим.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?