Отново проблеми с руснаците за ремонта на МиГ 29

Отново проблеми с руснаците за ремонта на МиГ 29

До 2-3 дни Министерството на отбраната очаква да получи банкови гаранции от руската компания РСК "МиГ", за да продължи изпълнението на договора за ремонт на изтребителите МиГ 29 на българската армия. Това каза в сряда пред журналисти военният министър Веселин Близнаков. Според него забавянето на необходимите документи е временен проблем.

Договорът за ремонт на 16 самолета МиГ-29 на стойност 48 млн. долара бе подписан в началото на март.

Това е вторият договор за няколко години след прекратяването на първия поради неспазване на сроковете и неизпълнението му от страна на руската компания РСК “МиГ”.

Очаквам в следващите дни РСК “МиГ” да предостави банкова гаранция за добро качество и други документи, за да продължим изпълнението на договора, каза Близнаков. По думите му няма как без тези стъпки от руска страна да бъдат преведени пари по договора. В отговор на въпрос министърът не изключи възможността от разтрогване и на този договор, но добави, че това не е желателно.

Няма проблеми с доставката на бронежилетки за армията, каза още  Близнаков. По думите му фирмите са подложени на строги тестове и от три фирми две са представили продукция, която не отговаря на изискванията.

Министърът допълни, че скоро ще бъде подписан договор, най-вероятно с българска фирма.

До десет дни ще бъде избрана и фирмата консултант по приватизацията на заводите Терем.

Министърът на отбраната откри в сряда Национален център за моделиране и симулация в Националния военен учебен комплекс Чаралица. Центърът е изграден за 6 вместо за 10 месеца. Стойността му е 1 милион и 600 хиляди лева. Той ще дава възможност за отреагиране чрез компютърна симулация на учения и действия в условия на кризи от военен и невоенен характер.

В сряда беше представен актуален сценарий - за справяне с евентуална ситуация на наводнение на Русе от река Дунав.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?