Отново протест в София за възстановяването на трамвай 6

Отново протест в София за възстановяването на трамвай 6

Жители на столичния кв. "Лозенец" за пореден път протестираха с искане да бъде възстановен маршрутът на трамвай 6. Те блокираха движението по бул. "Арсеналски", по който до преди няколко години минаваше шестицата. Протестът се организира от "Спаси София" и инициативен комитет на хора от квартала.

Маршрутът ѝ беше променен заради строителството на метрото в района на НДК. От години релсите по бул. "Арсеналски" стоят неизползвани. Много е възможно така и да останат, ако Столичният общински съвет реши вместо да възстанови мрашрута на трамвая, да възложи изграждането на тролейно трасе в района. Това са двата варианта, одобрени от експертния съвет по устройство на територията.

Единият включва преминаване на трамваите 1, 6 и 7 през тунела на НДК. За излизането на трамвай 6 обаче трябва да се направи нов пробив в тунела. Наскоро в интервю за Mediapool главният архитект Здравко Здравков обясни, че това би струвало над 20 млн. лева.

Според него по-удачен е вариантът с изграждането на ново тролейно трасе, който щял да излезе около 3 млн. лева. Здравков обясни, че проблемът с маршрута на шестицата се дължи на затварянето за превозни средства на бул. "Витоша". Така се налага през тунела на НДК да минават три трамвая, а съоръжението било проектирано за обслужването на две линии.

В момента се прави анализ колко пътници би обслужвал всеки от двата варианта. Общинският съвет ще трябва да реши кой от тях да се реализира.

Споделяне

Още по темата

Още от България