Отново рекорд на златото - цената му надхвърли 1290 долара

Златото достигна нови рекорди по отношение на цената - в сряда то се търгуваше за повече от 1290 долара за тройунция, коментира в сряда БНР. Новото повишение на цената е реакция на поведението на Управлението за федерален резерв на САЩ, което показа готовност за внасяне на ликвидни средства в икономиката. Това пък предизвика спад в курса на долара и насочване на инвеститорския интерес към скъпоценния метал.

Спот-контрактите достигнаха 1294.95 долара за тройунция, след което цената им се понижи до 1293.10 долара, отчитайки растеж от 0.6 процента за деня. В САЩ златните фючърси повишиха цената си с 21 долара до 1294.50 долара за тройунция, след като по време на търговията достигнаха дори 1296.50 долара.

Евентуално наливане на ликвидности в икономиката увеличава опасността от покачване на инфлацията и съответно по-малка възвращаемост от валута, имоти или ценни книжа, докато притежателите на злато ще печелят с нарастването на неговата стойност успоредно с покачването на потребителските цени.

Споделяне

Още от Бизнес