Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отново с наддоговаряне да се спасяват един милиард лева по селската програма

Досегашният опит показва, че въпреки това проектите не се изпълняват

0 коментара
Отново с наддоговаряне да се спасяват един милиард лева по селската програма

Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) предлага отново с наддоговаряне да се спасят около един милиард лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от загуба. Рискът е заради забавеното обработване на над 2000 проекта по двете мерки за неземеделска дейност (311 и 312), станали известни като "мерките за лимузини" и общинските (321 и 322), по които около една трета от общините все още не са обявили тръжните процедури. Вина има и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), защото проектите отлежават повече от година на "диванчето" на бившия шеф на фонда Мирослав Николов.

От БАКЕП настояват за бързо взимане на решения и предлагат план за действие на министъра на земеделието Васил Грудев. Предишното ръководство на Министерството на земеделието така и не представи план за действие за решаване на неотложни проблеми, а новото също все още мълчи по въпроса.

Досегашният опит по ПРСР обаче показва, че наддоговарянето не е панацея за спасяването на европейските средства. Методът се прилага през последните три години със спорен успех. В края на 2013 г. Европейската комисия се усети, че я лъжем с ударното наддоговаряне на общински проекти, които в последствие не се изпълняват.

Проблемът е, че общините получават аванс от 50% въз основа на сключения договор. Този аванс се депозира по банкова сметка, като върху него текат лихви. В същото време общините не провеждат тръжни процедури за избор на изпълнител. Така има договори с общини от 2009 г., чието изпълнение все още не е започнало, установи проверка на Брюксел. Поради тази причина ЕК поиска налагане на финансови санкции и възстановяване на сумите. Ефектът е, че хората на село в общините, които шмекеруват, нямат ремонтирани читалища, детски градини, ВиК или пътища, докато кметовете им трупат лихви. В същото време, заради установените нарушения, живеещите в общината ще трябва да платят и санкцията чрез данъците.

Над 2000 проекта за неземеделска дейност отлежават на "диванчето"

От миналата година около 2000 проекта отлежават по мерките 311 и 312, по които могат да се правят малки цехове, автомивки, къщи за гости и други неземеделски дейности. Те трябва да бъдат изпълнени до 15 септември 2015 г.

За да може това да се случи, от БАКЕП предлагат договорите да бъдат подписани най-късно до средата на септември. За целта е необходимо до 26 август в Държавен вестник да бъдат публикувани промените в наредбите.

В допълнение от БАКЕП не препоръчват да се правят изменение на условията за допустимост в наредбите по двете мерки, които да влизат в сила със стара дата и да се прилагат към подадените вече проекти. Причината е, че това противоречи на основни принципи при изразходването на европейски средства, не е законно и би довело до обжалване на промените, което може да доведе до забавяне на подписването на договорите.

Необходимо е още фонд "Земеделие" най-после да вземе решение и да одобри останалите проекти от 2013 г., за които има наличен ресурс.

От БАКЕП предлагат при наличието на допълнителен бюджет да се направи наддоговаряне по двете мерки, като договорите да се сключат до края на октомври.

Ускоряване на работата по общинските проекти

Заради огромното забавяне на одобрението на търговете по общинските проекти (мерки 321 и 322) за избор на изпълнители от БАКЕП предлагат да се ускори работата на ДФЗ. Обработването на документите трябва да стане до края на годината, за да има шанс общинските проекти да бъдат изпълнени през 2015 г., когато изтича крайният срок за усвояване на средствата.

До края на август да се направи анализ колко от договорения бюджет по двете общински мерки няма реално да се изпълнят и на тази база до средата на септември да се подпишат безусловни договори с общините за проектите им от 2013 г. В противен случай ни очаква огромна загуба на пари от бюджета на ПРСР 2007-2013 г.

Отделно има риск от загуба на средства от бюджетна година 2012, които трябва да се платят до края на 2014 г. По план трябва да бъдат разплатени 398 млн. евро, като до момента са разплатени едва 63 млн. евро.

Опитът на БАКЕП сочи, че може с висока степен на сигурност и без риск за натоварване на държавния бюджет да се поеме наддоговаряне на средствата, за да може почти всички проекти по мерки 311 и 312 – за неземеделски дейности и по общинските 321 и 322 от прием 2013 г. да бъдат одобрени.

Аргументите на консултантите са, че анализът показва, че не повече от 30% от проектите по мерките 311 и 312 ще бъдат изпълнени, защото трудно осигуряват съфинансирането по проектите.

Рискът от загуба на средствата по общинските мерки от проектите през 2012 и 2013 г. се оценява на около 400 – 500 млн. евро от БАКЕП.

По двете мерки има подписани над 1100 договора с общини за 2.2 млрд. лв. В същото време, към 7 април са платени малко над половината от тези средства, основно заради преведения аванс, който е 50%. Това означава, че реалният процент на изпълнение на одобрените общински проекти към момента е незначителен.

Опитът по общинските проекти от приема през 2009, 2010 и 2011 г. сочи, че една трета от тях към края на 2013 г. са без проведени обществени поръчки. "Аналогично, очакваме този процент за одобрените проекти през 2012 и 2013 г. да бъде поне два пъти по-голям, което прави обща потенциална загуба от бюджета на ПРСР само по двете общински мерки в размер на 400-500 млн. евро към края на 2015 г.", посочват от БАКЕП.

Затова БАКЕП предлага след преглед на изпълнението на общинските мерки да се прекратят договорите на общините, които не са започнали тръжните процедури. Така ще се освободят средства, които могат да бъдат пренасочени към други оси на ПРСР. По този начин ще се намали потенциалната загуба на евросредства, смятат от организацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.