Отново са забранени нощните училищни екскурзии

Отново са забранени нощните училищни екскурзии

Парламентът подкрепи в петък ветото на президента върху ученическите превози през нощта. Промените в Закона за автомобилните превози се връщат за ново обсъждане в парламентарните комисии. Според правилника на Народното събрание, новите предложения за промяна на текстовете ще могат да се внасят в тридневен срок.

От парламентарната трибуна народните представители от различни политически сили заявиха подкрепата си за ветото на президента и декларираха, че ще подкрепят текстове, с които да се запази действащата забрана върху автобусния превоз на деца и ученици в тъмната част на денонощието. Председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев (НДСВ) коментира, че с направените последни промени в Закона за автомобилните превози не са били разрешени нощните пътувания на учениците, но вероятно транспортната комисия не е успяла да обясни добре тези текстове на обществеността. Според него, единственото което президентът оспорва е, че няма равнопоставеност между български и чужди превозвачи.

Заместник-председателят на транспортната комисия Радослав Илиевски (БСП) също потвърди, че нощните пътувания не са били разрешени, но е било употребено понятие, което не е разписано в закона.

Иван Иванов от ДСБ каза, че не може да приеме тези обяснения на колегите си и попита защо са гласувани текстовете, след като нищо не са променили. 

През изминалата седмица Мирчев и Иливски взаимно се обвиняваха в многократно лобиране за различни икономически групи. Новата единна теза за това, което “се е случило” със закона бе “избистрена” между коалиционните партньори на вчерашното заседание на комисията по транспорт и телекомуникации. Присъстващите журналисти бяха помолени да излязат от залата, когато започна разговорът за процедурата по върнатия от президента Закон за автомобилните превози.

Въпреки изявеното публично намерение на председателя Йордан Мирчев ветото на президента да се обсъжда единствено на редовни заседания на комисията през следващата седмица, то първото гласуване на ветото беше потвърдена на извънредно заседание преди пленарното. Промяната в намеренията на депутатите е била резултат от вчерашна среща при транспортния министър Петър Мутафчиев, коментираха пред Mediapool запознати.   

Депутатът от ДПС Несрин Узун също посочи, че не е съгласен с автомобилните превози на деца и ученици през нощта.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви в парламента, че има достатъчно време да се обмисли как ще се регламентира категоризацията на автобусите и дали обхватът да е по-голям. Според Мутафчиев, в момента е по-важно да подготвят конкретните предложения за комисията по транспорт и телекомуникации, за да се поправи грешката, допусната в закона при последното гласуване на промените.

Споделяне

Още по темата

Още от България