Отново съмнения за отлагане на членството ни в ЕС

Германия заплашва да провали планираното присъединяване на България и Румъния в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. и да наложи отлагането му с една година заради опасенията дали Европа е в състояние да поглъща нови членове. Това пише в уебсайта си в сряда лондонският вестник “Гардиън”, цитиран от БТА.

Според вестника германският президент Хорст Кьолер преди ден приканил двете страни да преодолеят "ясния дефицит" в своите съдебни системи и в борбата с корупцията, преди последния мониторингов доклад на Европейската комисия, която идния месец трябва да оцени напредъка на двете страни в изпълнение на политическите критерии за членство.

Германия, Белгия, Дания, Франция и Ирландия не са ратифицирали договора за присъединяване на България и Румъния. Хорст Кьолер посочи, че парламентарната процедура няма да започне преди доклада на ЕК на 26 септември. Ратификацията трябва да е факт най-късно на 31 декември.

Очаква се комисията да изрази резерви за напредъка на двете страни, но може да даде одобрение за присъединяването им на 1 януари 2007 г., с което членовете на ЕС ще станат 27. Но според източници, цитирани от “Гардиън”, на това могат да попречат 25-те правителства и конкретно Германия.

Към този момент няма други индикации освен тази бележка във в. “Гардиън”, че членството на двете страни може да бъде отложено. Още преди две-три седмици стана ясно, че септемврийският доклад на ЕС ще отчете напредък в реформите и няма да препоръча отлагане на членството. Според дипломатически източници на Mediapool, благодарение на Румъния България ще отърве и предпазна клауза по глава “Правосъдие и вътрешен ред”.

Споделяне

Още от Европа