Отново се намери временно решение за датските инсулини

Пациентите няма да доплащат за лечението си с инсулин на "Ново Нордиск". Решението е взето след поредица от срещи между представители на фирмата и здравния министър Божидар Нанев, съобщиха от здравното министерство в сряда. Продължава да се търси обаче трайно решение на проблема.

Наложи се пациентите с диабет да доплащат за датските инсулини след нормативен хаос, заложен от предишното ръководство на министерството.

През лятото с влизането в сила на новия позитивен лекарствен списък датската фирма отказа да работи с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), тъй като определената за продуктите ѝ цена се оказа твърде ниска.

Това се дължеше на факта, че за лекарствата, покривани 100% от НЗОК, каквито са инсулините на "Ново Нордиск", има вътрешно и външно рефериране. Цените им трябваше да са веднъж най-ниските от осем референтни държави в Европа и втори път - най-ниските в съответната фармакологична група.

Поради това се получи разлика между регистрираната им цена и референтната стойност за групата, заплащана от НЗОК. В същото време пациентите нямаха право да доплащат разликата. За да не се допусне инсулинова криза, беше постигнато споразумение между министерството и фирмата, която склони да покрива разликата в цените за своя сметка под формата на дарение.

От 1 декември обаче компанията спря да покрива тази разлика и тя трябваше да бъде поемана от пациентите. Междувременно беше направена и поправка в нормативната уредба, позволяваща на пациентите да си доплащат лекарствата.

Така разликата от 96 ст. на пълнител или 4.80 лв. на опаковка стана задължение на болните с диабет, които заплашиха, че ще излязат на протести, ако проблемът не бъде решен.

Споделяне

Още по темата

Още от България