Отново се отлага решението за лиценза на "Емко"

Отново се отлага решението за лиценза на "Емко"

Решението за възстановяването на прекратения в края на юли лиценз за внос и износ на частното оръжейно предприятие "Емко" се отлага за след 4 октомври, съобщиха от Министерството на икономиката в понеделник.

Очакваше се тогава да се състои извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност към Министерски съвет, на който да се разгледат резултатите от последните проверки на производствените площадки на "Емко" дали са отстранени констатирането нарушения на противопожарната безопасност, заради които и бе замразен лицензът за шест месеца или до премахване на нередностите.

Развръзка по казуса обаче не дойде, тъй като е постъпило писмо от Главна дирекция "Национална полиция“, според което проверките на фирмите от военно-промишления комплекс ще приключат на 25 септември 2017 г., а резултатите от тях ще бъдат предоставени на Съвета в срок до 4 октомври 2017 г.

Чак тогава можело да се разгледа случая с отнетия лиценз на "Емко".

Миналата седмица след протести на работници от военния завод през парламента, премиерът Бойко Борисов нареди съкращаване на сроковете на проверката на площадките на "Емко".

Дружеството твърди, че предписанията са изпълнени, но очевидно възстановяването на лиценза ще се бави възможно най-дълго на фона на отменени договори на "Емко" за износ на негова продукция през държавния оръжеен търговец "Кинтекс". Протакането на връщането на лиценза за внос и износ на "Емко" поставя печелившото до скоро предприятие в тежко положение. Според работещите в завода целта е той да бъде финансово омаломощен, за да не може да участва в собствеността на друго предприятие от бранша – русенското "Дунарит", и така държавата да изпълни плана си за придобиване на апетитния завод.

Има обаче версия и, че целта е лишаване на "Емко" от възможността за участва в международни оръжейни търгове, първият от които бил в началото на октомври и елиминирането на частната фирма е в полза на Русия, която била другият основен участник във въпросния търг.

Бившият военен министър Бойко Ноев вече заподозря, че в цялата сага с държавната преса срещу "Дунарит" и "Емко" са замесени руски интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?