Отново се разгаря спор за еврореферендумите

Нов спор за референдум - този път за европейската конституция, се заформя след поредица изказвания през уикенда, породени от подписването в петък в Рим на основния закон за Европейския съюз. Подпис под конституцията положи и българския премиер Симеон Сакскобургготски, поканен заедно с колегите си от страните кандидатки Румъния и Турция.

В събота заместник външният министър и говорител на МВнР Гергана Грънчарова намекна, че е добре България да проведе референдум за евроконституцията, въпреки че тя ще задейства у нас автоматично с влизането ни в ЕС, защото ще стане правен факт година по-рано, през 2006-та.

Като вариант кога да бъде проведен референдума Грънчарова не отхвърли възможността това да стане едновременно с парламентарните избори в страната, които се очертават през юни догодина.

"Има предимства вариантът, в който референдумът се произвежда паралелно с изборите. Факт е, че мобилизирането на българското общество да излезе и да гласува е един много важен процес за всяка една политически отговорна сила. Факт е, че самото гласоподаване също е процес, който е необходимо да бъде и финансово обезпечен, т.е. има някои чисто практически съображения", заяви Грънчарова в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

В неделя лидерът на БСП Сергей Станишев обаче отхвърли възможността за едновременно провеждане на еврореферендум и парламентарните избори. Говорейки за другия възможен референдум, на който българските граждани да обявят волята си дали да влезем в ЕС, Станишев каза, че датата на вота трябва да бъде отдалечена еднакво от парламентарните и президентските избори, за да няма опит за извличане на политически дивиденти.

Подобен спор за кратко възникна и затихна преди година, след като президентът Георги Първанов първи лансира възможността в България да се проведе референдум за членството ни в ЕС. Лансираната от Първанов теза бе той да е непосредствено преди реалното ни членство в ЕС - тоест през 2006 г., което съвпада със следващите президентски избори.

След първоначалното отхвърляне на идеята от страна на НДСВ, управляващите промениха мнението си, лансирайки друг период за еврореферендума - около срока за подписване на договора за присъединяване към ЕС. Очаква се това да стане идната пролет, което пък е на месец - два разстояние от предстоящите парламентарни избори.

Според зам.външният министър Гергана Грънчарова, европейският процес в България би спечелил от провеждането на референдум не само за членството ни в ЕС, но и за европейската конституция. Той ще породи един информиран дебат за това какво представлява ЕС, какво представлява европейската конституция, каза Грънчарова. Освен заедно с парламентарните избори, като друг времеви вариант за провеждането на такъв референдум Грънчарова посочи пролетта на 2005 г., когато се очаква след подписването на договора за присъединяване България да изпрати свои представители в Брюксел като наблюдатели.

Пред БНР министърът по европейските въпроси Меглена Кунева уточни, че провеждането на подобен референдум е въпрос на политическа воля. За разлика от сегашните страни членки на ЕС, България ще се присъедини към съюза при вече съществуваща конституция и влизането ѝ в действие не зависи от нашия вот, напомни Кунева.

Кунева уточни още, че провеждането на референдум за членството на България в ЕС е равносилно и на вот за новата европейска конституция, защото тя е правната база, към която ние искаме да се присъединим.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: