Отново се търси директор на Софийската математическа гимназия

Отново се търси директор на Софийската математическа гимназия

Нов временен директор ще се търси за Софийската математическа гимназия (СМГ), след като назначената на поста Зоя Савова подаде оставка. Тя напуска от 10 октомври. Нейният заместник трябва да бъде определен от Регионалното управление на образованието в София-град, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че не е запознат с мотивите на Савова. Вълчев припомни, че конкурс за постоянен директор на СМГ може да се обяви, ако няма обжалване на уволнението на предишния - Антони Стоянов. Министърът добави, че към момента няма информация то да е атакувано в съда.

Антони Стоянов беше отстранен от поста след скандал в гимназията, предизвикан от уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Обяснението на Стоянов бе, че Тодорова е уронила престижа на гимназията и е дискриминирала около 130 свои ученици в качеството си на член на националната комисия за подбор на кандидати за състезанието "Европейско кенгуру". Последваха протести на родители и ученици в защита на едната и другата страна в конфликта. Образователното министерство се намеси като назначи проверка в училището, която констатира нередности в работата на Стоянов и те станах повод за уволнението му.

След отстраняването на Стоянов за временен директор беше назначена Зоя Савова, която е работила в гимназията дълги години. Преди дни обаче тя обявила, че се отказва от поста. Кандидатите за мястото не трябва да имат трудов договор с училището.

Покрай скандалите в СМГ стана ясно, че настоятелството на гимназията събира парите от курсовете, които се организират в сградата на училището и се водят от негови преподаватели. Бившият директор Стоянов сезирал министъра на образованието Красимир Вълчев, че от тази дейност се събират по около 1 млн. лв. годишно, но много малка част от тях отиват за гимназията. В коментар по темата Вълчев обяви, че част от настоятелствата са се превърнали в "черни каси" и заяви, че е забранил на училищата и детските градини да събират пари от родителите включително и през настоятелствата. Това забави започването на подготвителните курсовете, които СМГ организира.

Споделяне

Още по темата

Още от България