Отново се затягат газовите преговори между Киев и Москва

Отново се затягат газовите преговори между Киев и Москва

Макар Украйна да декларира своята готовност да приеме компромисно решение за газовите доставки от Русия, на практика се затягат преговорите между двете страни, провеждани с посредничеството на Европейския съюз. Причината е, че Киев предлага свой график за погасяването на плащания за "Газпром", различен от обявения от Брюксел за превод на 2 млрд. долара до края на октомври и още 1.1 млрд. долара до края на годината, срещу което "Газпром" трябва да осигури 5 млрд. куб. м. суровина до края на март. Освен това Украйна не е съгласна и с даваната отстъпка от "Гзапром" във временната цена на газа, която ще е за сметка на митническите такси. Отделно Киев иска и преразглеждане на транзитните такси за транспортирания руски газ.

Разбирателството между Киев и Москва е важно за гарантиране на синьо гориво не само за Украйна, но и за страните членки на Евросъюза,. Такова обаче все още не е окончателно постигнато, а тристранната среща, която трябваше да сложи точка на споровете и която трябваше да се състои до края на тази седмица, бе отложена за идната, като датата още не е уточнена.

"Ние сме готови още утре да се срещнем, да обсъдим и да приемем компромисно решение, но при предишните ни условия – спазване на изискванията на европейското законодателство", каза в петък в Брюксел министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

По думите му има два начина за решаване на газовите проблеми между Киев и Москва – чрез съдебна решение (на Стокхолмския арбитраж, където "Нафтогаз" е подал претенции срещу цените на "Газпром" – б. ред.) или чрез "промеждутъчно" решение, "което ние може да постигнем още следващата седмица".

"При нашите предишни консултации ние виждаме, че процесът по вземане на решение) се затяга", каза Продан. Той заяви още, че "обезателно ще има процес по преразглеждане на транзитния договор, тъй като той не отговаря на европейските стандарти". Все пак украинският министър отбелязва, че неговата страна разбира, че въпросът с транзитните такси "не може да бъде свързан непосредствено с възобновяването на доставките и физически е невъзможно да бъде решен до началото на подновяването им". "Но ние бихме искали нашето предложение да бъде възприето ", допълни Продан.

Датата за тристранните преговори по газа все още не е определена, потвърди в петък на брифинг в Брюксел представител на Европейската комисия.

След предишния кръг преговори, който бе на 26 септември, се очакваше новата тристранна среща да се проведе до края на тази седмица. В сряда руското енергийно министерство и ЕК обявиха, че тя се отлага за следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес