Отново слухове за поскъпване на стоматологичните услуги

Очаква се до края на тази година стоматологичните услуги ще поскъпнат с 10 на сто, каза на пресконференция в петък д-р Станчо Цанков, носител на приза "Стоматолог на годината", който се дава от Сдружението на стоматолозите в България.

Цените се променят заради изисквания към стоматолозите, които се менят всяка година, както и заради разноските по оборудването на кабинетите и инвестициите в апаратурата, обясни д-р Георги Цалов, председател на сдружението. Оборудването на един зъболекарски кабинет струва между 50 000 и 200 000 евро, отбеляза още той.

По думите на д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, обаче всяко посочване на конкретен процент на увеличение е спекулативно.

Както всяка стока, цената на стоматологичните услуги зависи от икономически фактори като ръста на инфлацията, цените на бензина и тока, както и от търсенето на пазара, обясни той. Ако има поскъпване на някои от тези фактори, това ще се отрази и на стоматологичните услуги, но дали това ще стане и с колко е въпрос на гадаене, уточни Шарков.

От Сдружението на стоматолозите в България настояват да отпадне и задължителното членство в съсловната организация. Оттам предлагат участие в свободно избрана професионална организация, което да бъде основен принцип при създаването на бъдеща зъболекарска камара.

Според Шарков такива искания имат за цел да “разбият целостта на съсловната организация” и са неприемливи за него. В 18 от 27-те страни членки на ЕС членството в зъболекарската съсловна организация е задължително, подчерта той.

През миналата година също се появиха твърдения, че цените на зъболекарските услуги ще скочат двойно заради присъединяването на страната в ЕС, но те не се сбъднаха. Вместо това хората особено от по-малките населени места тръгнаха спешно на зъболекар под “угрозата” за повишението на стоматологичните услуги и оборотът на кабинетите нарасна.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?