Отново снежни виелици и ураганни ветрове

Отново снежни виелици и ураганни ветрове

Снежни виелици и ураганни ветрове ни връхлитат отново в сряда, съобщи НИМХ-БАН.

В 12 области на страната е в сила оранжев код за опасни метеорологични явления за 19 декември, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН

Кодът е обявен за областите - Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен и Бургас.

По-нисък, жълт код за опасност е обявен за областите Габрово и Стара Загора заради очаквани обилни валежи от сняг.

Оранжевият код алармира, че времето е опасно, а метеорологичните явления са с голяма интензивност, която може да доведе до щети и жертви. Синоптиците съветват хората да бъдат особено внимателни и да избягват рисковете.

През нощта в по-голямата част от страната ще превалява сняг. В югоизточните райони валежите ще са все още от дъжд, но до сутринта ще преминават в сняг. В източната половина от страната ще се усили североизточният вятър и с него ще нахлува студен въздух.

На 19 декември в Източна България метеорологичната обстановка ще се усложни. Ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг и снегонавявания.

В Западна България вятърът ще е слаб, в западната част на Дунавската равнина умерен от североизток, там ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 5 и 0 градуса, през деня ще останат почти без промяна. Максималните в повечето места ще са между минус 4 и 1 градуса.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?