Отново терор в Лондон с ван, мачкащ хора - този път мюсюлмани

Извършителят е Дарън Озбърн от Кардиф, на 47 години

Терористична атака в близост до джамията в Лондон е "също толкова зловеща", колкото другите през последните седмици, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от ББС в понеделник.

Мъж, управляващ ван, се вряза малко след полунощ в група богомолци, събрали се да окажат помощ на възрастен човек, който припаднал близо до джамията край Финсбъри парк. По-късно мъжът починал, но не ясно дали е в резултат на атаката. Девет души са откарани в болница с наранявания.

47-годишният шофьор, който според очевидци е крещял "Искам да убия всички мюсюлмани", бе задържан от хората на улицата, предаден на полицията и отведен за освидетелстване от психиатър.

Нападателят е Дарън Озбърн от Кардиф

Нападателят се казва Дарън Озбърн и от Кардиф. В дома му са извършени претърсвания.

Шефът на лондонската полиция Кресида Дик заяви, че инцидентът е "очевидна атака срещу мюсюлмани" и поради тази причина в региона на общността ще има засилено полицейско присъствие, включително въоръжени служители на реда.

Това е четвъртата терористична атака във Великобритания в последните три месеца след инцидентите в Уестминстър, Манчестър и на Лондонския мост, където само преди0 две седмици след като трима ислямисти с ван се врязаха в пешеходци в оживен район край Лондон бридж, а след това нападнаха хората с нож, в резултат на което осем човека загинаха и 48 бяха ранени.

При атаката във Финсбъри парк не са ползвани ножове, уточни полицията.

Видеозаписи от мястото показват сцени на хаос, докато хората се опитват да помагат на пострадалите. Вижда се как един човек прави изкуствено дишане на жертва на улицата, докато друг мъж е превързван.

Водачът на вана е бил задържан от минувачи и предаден на полицията, след което е отведен в болница да се прецени психическото му състояние.

Инцидентът носи всички белези на терористичен акт

Инцидентът носи всички белези на терористичен акт, заяви Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност. Все още не е ясно дали смъртният случай край джамията е причинен от нападението с микробуса и какви са мотивите на нападателя, добави Басу.

Макар че един човек е починал на мястото на нападението, Нийл Басу каза, че все още се разследва дали смъртта е настъпила вследствие на инцидента. Той поясни, че човекът вече е получавал първа помощ от хората наоколо, когато е връхлетял нападателят с вана. "И за съжаление този човек почина. Всички възможни причинно-следствени връзки между неговата смърт и атаката ще са част от нашето разследване", каза Басу.

Осем от десетте ранени са откарани в болница, а на двама е оказана медицинска помощ на място.

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци". "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

Нападателят е действал сам и не е ползвал нож

Според първоначалната информация нападателят наръгал с нож поне един от минувачите, но Скотланд Ярд обаче опроверга това. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", съобщи полицията.

"Нашите молитви са с жертвите", заявиха от Британския Съвет на мюсюлманите.

По време на Рамазана мюсюлманите отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание и участват в молитва около полунощ.

Британският премиер Тереза Мей свика извънредна среща със спецслужбите, след което заяви, че нападателят е действал сам. "Това беше атака срещу мюсюлмани близо до молитвения им дом", каза тя и добави: Както всеки тероризъм във всичките му форми, той има една основна цел...да пречупи спойката на солидарност и гражданство, които споделяме в тази страна.

Свидетел на нападението, който живее в района, коментира, че мъжът, който впоследствие бе арестуван, изглеждал щастлив и горд от това, което прави.

Две версии за атаката

Две са версиите за нападението към момента - атака на отмъщението или от радикални ислямисти джихадисти. От британската полиция за борба с тероризма заявиха, че разследват случая заедно с редовната полиция.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности: "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение".

От българското външно министерство съобщиха, че няма информация за пострадали българи при инцидента край джамията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят