Отново в парламента: Заклинания за борба с корупцията, бедността, неграмотността

ДПС оприличи управлението на "клуб по самодейност"

Популистко-националистически заклинания, подплатени с традиционните заявки за борба с бедността и корупцията прозвучаха от парламентарната трибуна в първия ден на новата парламентарна сесия след едномесечната депутатска ваканция. Двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП - си разменяха взаимни обвинения за злоупотреби и корупция на задочни пресконференции по време на отпускарския август, като дори се стигна дотам премиерът Бойко Борисов да се възмути, че БСП и ДПС искат да му "пришият" Пеевски, а те да изглеждат "чисти".

И двете партии подготвиха конкурентни проектозакони за борба с корупцията, които срещат изключително остри критики от магистратски и неправителствени организации, а президентът Румен Радев даде да се разбере, че иска да има активна роля по отношение на бъдещия антикорупционен орган. Ето защо политическата схватка кой е най-голям борец срещу корупцията ще доминира публичния дебат, докато актуални скандали като този с опита на държавата да обслужи интереси на политика от ДПС Делян Пеевски във военно-промишления комплекс, ще си останат грижливо избягвана тема.

Самият Пеевски, който не е стъпвал в Народното събрание от деня на заклеването му на 19 април, не беше забелязан и сега.

Предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, антикорупционният закон, съдебната реформа и бюджетната процедура са основните приоритети в работата на Народното събрание през есента, каза председателят му Димитър Главчев (ГЕРБ).

ГЕРБ ще работи за повишаване на националното самочувствие на българите

В декларация от името на ГЕРБ парламентарният групата Цветан Цветанов обяви: "Нашата отговорност пред бъдещите поколения ще бъде да работим за повишаване националното самочувствие на българите. Младите ще се чувстват отново добре дошли в България, когато страната ни покаже, че ги уважава, че цени успехите им и че е готова да им предложи достоен живот".

"Заявяваме категоричното си желание да участваме в реализирането на политики за засилване на интеграционните процеси в Европа", каза още Цветанов и допълни, че "присъединяването на България към Шенген и еврозоната остават наши приоритети, както и засилването на връзките със страните от Западните Балкани".

"Няма да отстъпим от политиките за ликвидиране на неграмотността и за налагане на задължително образование", заяви Цветанов, говорейки за вътрешнополитическите приоритети на ГЕРБ.

"Ще подкрепяме възпитанието в дух на родолюбие, а учебните програми ще гарантират познаването на българската история и достиженията на българската култура. Качеството на образованието ще се повиши, когато то е практически ориентирано и когато учителите са подготвени, финансово обезпечени и обществено подкрепяни. Ще се работи за превенция на агресията и повишаване сигурността на учащите", допълни той.

До края на годината сме длъжни да приемем антикорупционния закон

Цветанов отбеляза, че най-масови са обществените очаквания за добро антикорупционно законодателство и за работещ антикорупционен регламент: "Ето защо сме длъжни до края на годината да приемем новия антикорупционен закон... Отсега сме наясно обаче, че контролът по изпълнението му става все по-голямо предизвикателство пред законодателя".

От името на ГЕРБ Цветанов се ангажира, че "различни елементи от правната система ще бъдат подобрени, ще се изпълняват препоръките, направени с доклада по Механизма на сътрудничество и оценка". Той обеща нов Наказателен кодекс, както и в края на 2018 г. да е факт работещо електронно правителство. "Ще търсим трайни и добри решения за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци у нас", обяви Цветанов.

Цялата Европа ще разбере как "Обединени патриоти" работят за доброто на страната

Волен Сидеров, шеф на парламентарната група на съупревляващата коалиция "Обединени патриоти", заяви,че по време на българското председателство на цяла Европа ще стане ясно, че "патриотите" в България не са безотговорни или такива, които търсят конфликти и скандали, а хора, които могат да работят за доброто на страната си и могат да оказват натиск България да взема по-суверенни решения. Той подчерта, че само 3 месеца са били достатъчни да се види, че "патриотите" са коректен, лоялен и отговорен политически партньор. Сидеров благодари на ГЕРБ, че се отнасят отговорно към всички техни предложения.

"Обединени патриоти" ще предложат законодателни мерки, засягащи вероизповеданията и социалната система, но "всичко това трябва да става внимателно, без да предизвиква социални катаклизми".

"Точно тук ние сме гарантите, че може да става това, защото по време на нашето кратко управление областният управител на София област, излъчен от "Обединени патриоти", направи нещо, което 27 години не беше направено - върна имоти на Българската православна църква в Елешница, които няколко областни управи не бяха направили. Но това показва как могат да се вършат нещата, ако има решителност", обяви Сидеров, завършвайки с думите:
"Пожелавам ви здраве и спасение! Бог да пази България".

Нинова обяви навлизането на БСП в "сезон на алтернативата"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести, че партията ѝ навлиза в "сезон на алтернативата", след като "през първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана опозиция".

"Поставяме си една стратегическа цел - това е намаляване на бедността и увеличаване на доходите", декларира Нинова и обяви, че близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността.

"Нека, като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми не само на настоящето, не само актуални днес. Това е огромен проблем за бъдещето на нацията ни, защото неграмотна, бедна и болна нация няма такова. Ето защо ще изработим алтернативен бюджет, в който ще предложим сериозни, аргументирани мерки за преодоляване на тези три проблема – неграмотността, бедността и здравословния статус на населението", каза Нинова.

ДПС оприличи управлението на "клуб по самодейност"

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че вместо управление на страната чрез работещи институции и администрация, ставаме свидетели на дейности, характерни за клуб по самодейност. Според него управляващата коалиция губи позиция и опитите за вдигане на рейтинга изглеждат смешни.

Пламен Христов от "Воля" отправи призив към всички политически сили да потиснат партийното си его, да работят приоритетно за висок стандарт на живот на хората, за подкрепа на малкия и средния бизнес, за повече инвестиции, особено в изоставащите райони на страната.

Споделяне

Още от България