Отново въпросът "КОЙ": Започват номинациите за главен прокурор

Дали да е каубой или някой по-тих

снимка БГНЕС

За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На 15 юли Висшият съдебен съвет откри процедурата за избор на негов наследник, който да го замени след изтичането на мандата му през януари 2020 г. Малцина вярват, че изборът е изцяло в ръцете на кадровиците на съдебната власт.

Последните години дадоха много доказателства по-скоро за обратното – основните политически сили ГЕРБ, БСП и ДПС бяха монолитно единни срещу премахването на съветския модел в прокуратурата, според който ръководителят на държавното обвинение е единствената публична фигура с неограничена власт и практически недосегаем. Той държи всички в ръцете си – но и те него. Неудобните на модела стават обвиняеми и паралелно с това мишени на медиите, които са пряко или косвено контролирани от виден "опозиционен" политик. Всичко това гарантира съхраняването на модела.

Единственото неудобство е, че той е неприемлив за европейските партньори на България и авторитетни международни институции, а това създава потенциален риск моделът да остане без евросубсидии, ако ЕС изпълни намерението си да ги обвърже с върховенството на правото.

Затова държавата в момента е решила да извърши поредните реформи в системата – както обеща премиерът преди време, "всяка реформа е за след Цацаров".

"Пакетът" включва и смяната на главния прокурор. Спекулациите кой точно ще заеме поста вървят от миналата година, когато имаше слух, че Цацаров може да стане конституционен съдия, което обаче не се случи. Още тогава за сигурен кандидат се смяташе зам.-главният прокурор Иван Гешев, който буквално е лице на всяка акция, налаган от прекия си началник Сотир Цацаров. Логично е да се предположи, че Гешев е фаворит на сегашния главен прокурор, който може да разчита, че няма да е мишена на реваншизъм от страна на наследника си.

На този етап изглежда, че Иван Гешев съзнава естествените ограничения на своята кандидатура. Той на няколко пъти обяви, че е 99% е сигурен, че няма да участва в избора, защото това било е "кална битка". Което означава, че Иван Гешев би се кандидатирал, само ако получи гаранции, че ще бъде избран. В противен случай той би се оказал в неудобната ситуация да се състезава с бъдещия си началник, което всеки прокурор трябва да избягва. Особено е, ако е на висока позиция като Гешев.

Кандидатурата му има няколко сериозни недостатъка. Ако бъде избран, България ще покаже пред западните партньори, че в нереформираната прокуратура предстоят седем години от същото. Иван Гешев изглежда твърде каубойски – той е шумен и авторитарен, започна да изпада в националистически изблици, което пролича и покрай скандала му с Българския Хелзински комитет. Прокурорът обича да играе за публиката, по свой характерен начин прави сеир пред медиите, а имиджът му се допълва от револвера, който почти винаги е с него.

Гешев чудесно устройва съществуващия модел и би бил естественото продължение на Цацаров, но в по-екшън вариант.

Премиерът Бойко Борисов бе се спогаждал добре с Гешев, но е спорно доколко такъв типаж ще му свърши работа за по-голямата задача да отклони вниманието на обществото и ЕС от проблемите в съдебната власт у нас.

По неофициална информация на Mediapool, Борисов предпочита някой по-балансиран и ненабиващ се на очи кандидат. Човек, който би върнал на държавното обвинение имиджа от времето на Борис Велчев, без да е необходимо да се правят някакви сериозни реформи.

В продължение на шест години Борис Велчев промотира отваряне на държавното обвинение към обществото, но всъщност структурата си остана непроменена. Така Цацаров успя за броени дни да върне в прокуратурата настройките от времето на Никола Филчев.

Преди две години най-сериозният кандидат на ГЕРБ за главен прокурор бе шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, но замесването му в "Апартамент гейт" и близостта му до Цветан Цветанов изглежда убиха всички негови шансове. Показателно е, че към 15 юли, когато започна да тече срокът за издигане на кандидати за главен прокурор, името на Георгиев все още не е изчистено от данъчните, които го проверяват.

Крайният срок за издигане на кандидати за главен прокурор изтича на 29 юли, а изборът ще се проведе на 16 октомври – две седмици преди местните избори. През това време, разбира се, е възможно да настъпи обрат и Георгиев да бъде върнат в играта.

Заместник-главният прокурор Мария Шишкова има точния профил на кандидат, който обединява интересите на Борисов и Цацаров. Тя е бивш дългогодишен съдия от Окръжен съд-Пловдив, близка е до Цацаров, но без да е обсебена от амбициите на Гешев да владее сцeната. Прокурор Шишкова познава съда, но вече е достатъчно наясно и с прокуратата, защото работи като висш прокурор от пет години. Мария Шишкова би била приемлив вариант за пред "чужденците". Подобен профил имаше Галина Тонева, която беше най-сериозният конкурент на Цацаров преди седем години.

Освен Мария Шишкова, още две прокурорки се спрягат като вариант за главен прокурор. Едната е говорителката на главния прокурор и ръководител на специализирания отдел на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова. Другата е градският прокурор на София Емилия Русинова.

Нагласата при този избор е новият главен прокурор да е от системата, т.е. в момента да работи като прокурор. Това обаче не отнема изцяло шансовете на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, който изглежда като златна резерва в състезанието.

В политическите среди се обсъждат и имената на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, както и на бившия окръжен прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

Последните промените в съдебния закона правят невъзможно издигането на кандидати, които са независими от Цацаров. Номинации се правят само от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която е изцяло доминирана от Цацаров и опозиция на мнението му не съществува.

Законът дава право и на правосъдният министър да номинира кандидати, но Данаил Кирилов (ГЕРБ), който вече заяви, че няма да се възползва.

На практика след 29 юли всеки член на ВСС ще бъде наясно кой ще е новият главен прокурор, тъй като победителят в конкурса ще бъде договорен предварително. Ако кандидатите са двама, то вторият почти сигурно ще участва в в "битката" с ясното създание, че е мюре, с цел да симулира конкуренция за пред обществото и ЕС.

В понеделник гражданското сдружение "БОЕЦ" организира пред ВСС протест с искане за издигането на кандидатурата на следователя бунтар Бойко Атанасов. "Бойците" са наясно, че Атанасов няма как да бъде допуснат, но очевидно желанието им е да привлекат общественото внимание към ключовия избор, който предстои и как ще бъде направен. Те настояват следващият главен прокурор да не е обвързан политически, да не е членувал в БКП и да не е свързан с Държавна сигурност. Последното им изискване граничи с утопията - бъдещият главен прокурор да се ползва с доверието на гражданското общество и чрез действията си да е доказал, че е неподвластен на управляващите.

Почти невероятно звучи правосъдният министър да използва правомощието си и да издигне силен граждански кандидат (някой различен от Бойко Атанасов) за главен прокурор. Такъв кандидат би изложил на риск договорения кандидат на статуквото да изглежда нелеп в очите на чуждестранните наблюдатели и магистратската общност.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?