Отпада данъчната отстъпка при онлайн декларациите

МФ за трети път пробва да свали тавана на кешовите плащания на 5000 лв.

Отпада данъчната отстъпка при онлайн декларациите

Вече няма да се предоставя 5-процентна отстъпка върху данъците на физическите лица при онлайн деклариране на доходите им. Това предвижда едно от предложенията за промени на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са част от данъчния пакет на финансовото министерство за 2018 г., публикуван в четвъртък на сайта на ведомството.

В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1000 лв.

Министерството на финансите твърди, че ще спести от мярката 1.2 млн. лв. през 2018 г.

Междувременно, от 1 януари 2018 г. влиза в сила и приетото вече задължение всички фирми да подават годишната си декларация за данък "печалба" само по електронен път.

Срокът на подаване на справката, която се предоставя от фирмите, за изплатените от тях през годината доходи на физически лица, се свива и вместо до 30 април ще бъде до края на месец февруари, предвиждат още промените.

Целта е Националната агенция за приходите (НАП) да възстановява по-бързо данъка на подалите декларация, а също и да се даде възможност гражданите коректно да декларират своите доходи, като им се предостави съответната електронна услуга. "Това е и стъпка към въвеждане на предварително попълване на данъчните декларации от страна на приходната администрация“, коментират още от МФ.
 
Дава се и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация и придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завет или дарение или на базата на възстановено право на собственост. Целта е "да се оптимизират процесите, свързани с проверки и ревизии на физическите лица във връзка със съпоставката между имуществото, придобито през течение на годината и декларираните от тях доходи“.

В момента, дори да иска, гражданинът не може да обяви необлагаемите си доходи, като това става само по време на проверка или ревизия. Така често граждани биват избирани за ревизия заради несъответствие, което впоследствие се оказва, че се дължи единствено на необлагаемите доходи.

От друга страна, в практиката често се установява, че при първоначалната съпоставка несъответствието се дължи на придобити през годината необлагаеми доходи, които не се декларират.

Забранява се рекламата в интернет на тютюн без бандерол

Затягат се и мерките срещу разпространението на тютюн за пушене без акциз.

През последните месеци имаше изоставане в събраните приходи от цигарения акциз, което постепенно се наваксва, но то е свързано не толкова със загубите от тютюна за пушене, колкото от свръхпроизводството през миналата година заради увеличаването на ставката и промяната на вида на кутиите за папироси.

МФ иска чрез Закона за акцизите и данъчните складове да се въведат нови забрани за публикуване на обяви в електронен вид, чрез които се рекламират тютюн или цигари без бандерол, тоест за които акцизът не е платен. Целта е да се спрат незаконните продажби на такива продукти.

Другата мярка е срещу множеството случаи на незаконно разпространение през куриерски фирми на тютюн за пушене, рекламиран в интернет, но без платен акциз. Предлага се куриерските фирми задължително да изискват от подателите да декларират, че акцизните стоки са с платен акциз или бандерол, ако това се изисква.

"Предложените разпоредби са в полза и на операторите на пощенски услуги, тъй като понастоящем, в случай че митническите органи установят държане на акцизни стоки без бандерол или без платен акциз в обектите на куриерските фирми, наказанието се налага на лицето, ползващо обекта, а не на изпращача/получателя на пратката“, посочват от МФ. Оттам допълват, че наказанието няма да се налага на куриерската фирма, ако съдейства на митничарите за установяване на нарушителите.

Лична карта ще се представя и на митничарите

Заради многото случаи в практиката, при които проверявани лица отказват да представят лична карта на митничарите, в закона изрично се въвежда задължение гражданите да представят документ за самоличност и на митническите органи, подобно на полицията.

През последната година зачестяват случаите, при които се установява превозване на укрит алкохол с валиден български бандерол за други държави членки на ЕС, основно Гърция, но без опростен придружителен документ. "Само от началото на годината митническите органи са установили нерегламентиран превоз на над 10 000 бутилки високоалкохолни напитки“, посочват от МФ. Затова подобно нарушение ще се наказва с глоба от 1000 до 4000 лв. или от 2000 до 6000 лв. за юридическите лица и ЕТ.

С промените се създава правна възможност директорът на Агенция „Митници“ да утвърди бюджет за контролните покупки на алкохол, цигари или горива, чрез които се събират доказателства за нерегламентирани продажби на такива стоки, пише още в мотивите.

МФ предлага и въвеждането на минимален срок от 1 година за валидност на банковите гаранции.

Задържаните от митниците акцизни стоки занапред ще могат не само да бъдат преработвани или унищожавани, но също и продавани, гласят още законовите промени.

Още модели екоавтомобили без местен данък

Нови модели екоавтомобили ще бъдат освободени от данък МПС към общините, предвиждат пък промените в Закона за местните данъци и такси.

"Промяната цели намаляване на вредните емисии в атмосферата и продължаване на водената данъчна политика по отношение на електрическите превозни средства“, посочват от МФ.

Електроавтомобилите бяха освободени от местен данък още през 2013 г.

Трети опит за сваляне на тавана на кешовите плащания на 5000 лв.

Чрез промените в данъчните закони финансовият министър Владислав Горанов за трети път ще опита да свали тавана на кешовите плащания от 10 000 лв. на 5000 лв., става ясно още от промените. Първия път беше по време на втория кабинет на ГЕРБ, а втория път бе в самото начало на третия мандат на Бойко Борисов, когато обаче мярката отново не събра парламентарна подкрепа и таванът остана 10 000 лв., макар че МФ бе предложило график, по който той да падне на 1000 лв. до няколко години. Сега се предлага единствено свиване до границата от 5000 лв.

"Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро“, аргументират се от МФ. Оттам твърдят, че мярката ще минимизира разплащанията в брой в икономиката, което е и инструмент за борба със сивата икономика.

Предлага се черен списък на търговските обекти пред запечатване

НАП занапред в интернет или в медиите ще обявява списък на търговските обекти, които подлежат на запечатване за срок до един месец. Освен това мярката ще може да се прилага и по отношение на трети лица, които стопанисват обекта, предвиждат пък промените в Закона за ДДС.

"Предложението е с цел превенция срещу избягването на налагане на принудителната мярка чрез смяна на лицето, стопанисващо търговския обект, във времето между установяване на нарушението и привеждане в изпълнение на заповедта за налагане на мярката“, посочват от МФ. През лятото данъчните запечатаха стотици обекти по Черноморието, но срещу част от тях бяха заведени дела в съда с цел да се предотврати спирането на работа на обектите в разгара на сезона, което предизвика гнева на вицепремиера Валери Симеонов.

Предлага се още съкращаване от 14-дневен на 7-дневен на срока за подаване на заявление в случаите на възникване на основание за регистрация по закона.

Отпада възможността за подаването на справка-декларацията по ДДС, VIES-декларацията и отчетните регистри на хартиен носител и на технически носител, като подаването ще става по електронен път, предлага още МФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес