Отпада карантината на влезли у нас граждани на ЕС с изключение на 8 държави

Отпада карантината на влезли у нас граждани на ЕС с изключение на 8 държави

С нова заповед на здравния министър се отменя карантината на европейски граждани, които са влезли у нас в периода 20-31 май.

Въз основа на нея директорите на регионалните здравни инспекции отменят със свои заповеди издадените предписания за поставяне под карантина на хората, които са влезли в България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от Covid-19.

Допреди три дни всички влизащи бяха поставяни под карантина, но това ограничение падна и остана в сила само за гражданите от 8 държави, в които има най-много болни с коронавирус - Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия, Малта и Швеция. Сега карантината се отменя и за вече влезлите у нас в периода 20-31 май, на които е била наложена карантина. Карантината при влизане обаче остава за гаржданите на осемте държави.

Под карантина остават всички хора, които в периода от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. са влезли в България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия.

Всички, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице. 

Споделяне

Още от Коронавирус