Отпада намаляването на данъка с признати разходи

Нормативно-признатите разходи ще отпаднат, ако се въведе единната данъчна ставка за облагане на доходите на физическите лица. Това е било обсъдено в понеделник на изнесеното правителствено разширено заседание в Евксиноград, ден след като бе оповестено прилагането на 10-процентен плосък данък от 2008 г.

Представената в неделя идея не беше конкретизирана, като бе обяснено, че тя ще бъде разработена при подготовката на данъчните закони за догодина.

Ден по-късно източници от правителството коментираха, че вероятно въвеждането на един налог за  всички доходи ще доведе до отпадането на нормативно-признатите разходи, с които се намалява основата за облагане.

В момента преди изчисляването на данъка върху доходите на физическите лица от годишната сума на приходите се приспадат нормативно признатите разходи – най-ниският процент е 10 и той е за договорите за управление. 35% са разходите, които се признават за гражданските договори. За занаятите, които не се облагат с патент за данъци, се признават 50 % от годишния доход. Най-висок е процентът за авторските и лицензионни дейности и селскостопанска дейност, който от 2007 година стана 70 процента.

Въвеждането на плоския данък през 2008 г. не е нова идея, коалицията взаимства опита на държави от Централна и Източна Европа и тази мярка ще генерира по-голям финансов ресурс в бюджета, каза на пресконференция след заседанието в понеделник Станишев. По думите му това ще доведе и до "изсветляване" на доходите на физическите лица.

Ще търсим максимални гаранции за хората с по-ниски и средни доходи, които не бива да бъдат ощетени от въвеждането на плоския данък, каза още премиерът. Той обеща, че точната формула за облагане ще стане ясна след консултации с бизнеса. Нужно да се вдигнат осигурителните прагове, допълни той.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заявиха по-рано през деня, че ще излязат със своя схема за промяната в структурата на осигурителната тежест.

Според министър-председателя  трите партии от коалицията имат воля за намаляване на осигурителната тежест и предложенията ще бъдат приети без проблем от парламента.

Срещата в Евксиноград утвърждава отличните отношения в коалицията, коментира лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Според него политическата воля за промени е напълно съобразена с икономическите възможности.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира, че до месец ще бъде направен пълен анализ как да се компенсират хората с ниски доходи до 500 лева след въвеждането на плоския данък.

По време на заседанието е обсъждано и състоянието на дефицита по текущата сметка,достигнало 5.4 млрд. лв. Един от основните инструменти за преодоляването на проблема с неконкурентноспособността на българските стоки е облекчаването на лицензионните и разрешителни режими, обясни премиерът. Той подкрепи новия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в лансираната Банка за развитие, която да кредитира износа. Според Станишев натрупването на бюджетен излишък се прави точно като застраховка срещу евентуални рискове от търговския дефицит и дефицита по текущата сметка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес