Из новите мерки за намаляване на административната тежест:

Отпада нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на коли

Отпада нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на коли

Правителството смята да отмени изискването за нотариална заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили, съобщи вицепремиерът за икономическата политика Даниела Бобева в сряда.

 

Тя обяви, че правителството подготвя 88 мерки за намаляването на административната тежест за гражданите и за бизнеса, които се очаква да бъдат приети следващите седмици. Отделно се обсъждат и 40 мерки в областта на строителството.

 

Бобева не представи всички конкретните мерки, но разясни, че се отнасяли за преминаване от разрешителни към регистрационни режими, намаляване на такси, срокове, изисквани документи и опростяване на процедурите за разглеждане.

 

Другите конкретни мерки, обявени от Бобева, са облекчаването на процедурата за издаване на винетни стикери за хора с увреждания, с която ще отпадне необходимостта от повече от едно посещения в дирекция "Социално подпомагане" и ще се създаде възможност за получаване по пощата и намаляване на таксите в системата на министерството на транспорта.

 

Бобева коментира обаче, че очаква съпротива от определени ведомства във връзка с планираните мерки, които на по-късен етап ще бъдат публично обявени.

 

Министърът на земеделието Димитър Греков от своя страна съобщи, че се работи за облекчаване на процедурите за ползването на пасищата и облекчаване на животновъдите, които да могат сами да полагат марки върху животни, вместо да заплащат на ветеринари.

 

Обмисля се и промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители, която премахва предварителното лицензиране на вноса на земеделски продукти. Предвижда се и облекчаването и на други процедури в сектора.

 

Миналия месец правителството вече обяви 24 мерки за намаляване на регулациите, сред които съкращаване на сроковете за одобряване на оценките за въздействие върху околната среда и махането на категоризацията и звездите за ресторанти и барове, което обаче срещна недоволството на хотелиерския бранш.

 

Бобева обяви в понеделник и инициатива за въвеждане на дистанционни стажове в Министерския съвет за български студенти в чужбина.

 

Един от проблемите е, че българските студенти в чужбина имат по-ограничен достъп до предлаганите програми за стажове, тъй като за тях е трудно да се явяват на интервюта, които са в България., обясни вицепремиерът. Новата инициатива дава възможността както да се кандидатства по електронен път, така и да се провежда дори самият стаж електронно.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?