Отпада регистрацията по ДДС за търговците на цигари

Отпада регистрацията по ДДС за търговците на цигари

Да отпадне задължителната регистрация по ДДС на едноличните търговци, които продават цигари, реши на извънредно заседание в петък парламентарната бюджетна комисия. Ден по-рано това предложение на независимия депутат Мария Капон бе отхвърлено, както и внесената поправка от Ясен Попвасилев за удължаване на срока за ползване на старите бандероли за цигари от сегашните три на шест месеца.

Председателят на комисията Румен Овчаров обаче смята, че регистрацията по ДДС ще изкара на светло сивата икономика, ще изведе всички обекти до еднакво третиране. Очевидно обаче не беше достатъчно добре подготвено като процедура и създава повече проблеми, отколкото да ги решава, коментира Овчаров.

Така дребните търговци ще могат да продават цигари без да са регистрирани по ДДС, но след като се направят промени в данъчно-процесуалния кодекс, което ще стане идната седмица

Очаква се след това да почне дерегистрация по съкратена процедура за онези търговци, които са се регистрирали доброволно.

Министърът на финансите Пламен Орешарски коментира пред журналисти, че въвеждането на регистрацията по ДДС на търговците за цигари не е грешка. Според него цигарите са стока, чиято продажба има и фискален аспект, който се изразява чрез плащането на данъци от самите търговци. Орешарски допълни, че е логично да отпадне регистрацията по ДДС за търговците в по-малките и по-отдалечени населени места, където няма алтернатива.

Ден по-рано стана ясно, че производителите на цигари са върнали над 40 млн. неизползвани бандероли от началото на годината, заради скъсяването на срока на действие на акцизните хартийки.

Агенция "Митници" ще провери избирателно отделни пакети с бандероли, така че до месец след предаването им да се отчете какъв акциз и ДДС трябва да бъдат върнати. По данни на ведомството към момента най-много произведени количества цигари, които ще трябва да унищожи заради стари бандероли, имат приватизираната през юли "Слънце Стара Загора" и "Филип Морис".

Споделяне

Още от Бизнес