Отпада забраната за движение на свине и месо в 39 ферми и 66 кланици в страната

Отпада забраната за движение на свине и месо в 39 ферми и 66 кланици в страната

Отпада забраната за движение на живи свине и месо в 39 индустриални ферми и 66 кланици в страната, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Във всички обекти е извършен официален контрол и надзор. Той доказва отсъствие на вируса на африканска чума по свинете (АЧС).

Заради влошената епизоотична обстановка беше забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна.

От общо 65 свинекомплекса у нас, заболяването беше регистрирано в 10 от тях и за това те не подлежат на контрол.

39 от обектите вече са освободени, а под възбрана остават още 16. За тях предстоят да излязат взетите проби за наличие на вируса и при липсата на такъв ще бъде разрешено да превозват живи свине и месо.

При фермите тип "А" са освободени 8 обекта от общо 176, като 4 не подлежат на контрол поради заразяване.

Останалите 164 ферми също ще бъдат освободени за движение при доказване на отсъствие на вируса.

Обектите, от които е разрешено да се извършва движение, са изпратили проби за изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), за да докажат отсъствието на вируса на АЧС на тяхна територия и в превозните им средства.

За период от 10 дни беше възстановена дейността на всички 66 кланици в страната, които извършват клане на свине. За тях бяха предоставени лабораторни анализи за ефективно извършена дезинфекция, както на помещенията, така и на транспортните средства за живи свине. Те бяха проверени с цел да се удостовери изпълнени ли са изискванията по отношение на допълнителните мерки за дезинфекция.

В Националния регистър на БАБХ има регистрирани 76 кланици за свине, от които 10 или са с временно преустановена дейност, или към момента не проявяват интерес за клане на свине.

Вземането на проби се извършва под контрола на официални ветеринарни лекари, които остават на територията на свинефермите и кланиците за проследяване на спазването на мерките за биосигурност.

Изпращането на пробите се извършва от бизнес операторите, а резултатът излиза в рамките на три дни. При отрицателен резултат за АЧС, движението от фермата се освобождава до 24 часа. Изследването е за сметка на БАБХ, собствениците на фермите не заплащат такси.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?