Поредна лобистка законодателна промяна, но с обратен знак

Отпада забраната за продажба на цигарените заготовки с филтър

И въвеждането, и отмяната на забраната в интерес на една и съща групировка под прикритието на заплаха от евросанкция

Отпада забраната за продажба на цигарените заготовки с филтър

След като преди година парламентът забрани по предложение на депутата от ГЕРБ и цигарен бос Емил Димитров продажбата на заготовки с филтър за свиване на тютюн под предлог, че се ползва незаконен тютюн и се ощетява бюджетът, сега икономическото министерство предлага това ограничение да отпадне, мотивирайки се, че то не било съгласувано с Европейската комисия и може страната ни да бъде санкционирана.

Истинската причина за отпадане на забраната обаче е по-скоро във факта, че най-големият производител на т.нар. цигарени гилзи – пловдивската фабрика "Юрий Гагарин", смени собственика си и вече е сред придобивките на бизнес кръга около банкера Цветан Василев, който заедно в руската "БТ Инвест" притежава "Булгартабак холдинг", депутата от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера", който купи бившата фабрика на "Булгартабак" "Пловдив БТ" - сега "Кингс Табако".

Забраната на цигарените гилзи бе предложена от тогавашния депутат от ГЕРБ и крупен дистрибутор на тютюневи издалия Емил Димитров. Официалният мотив беше, че заготовките намалявали продажбите на готови цигари и това удряло приходите от акциз в хазната. Тогава обаче "Юрий Гагарин", която произвежда филтри и цигарени хартии, все още бе собственост на "Баранко" и "Комсо табако", които купиха през 2006 г. дружеството и които по информация на "Капитал Дейли" са свързвани с основните акционери в ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчийски. Тогава наблюдатели на сектора коментираха предложението за забрана на цигарените гилзи като начин собствениците на пловдивската фабрика да бъдат отказани от този бизнес и по-лесно да бъдат склонени да го продадат, посочва вестникът.

В края на февруари тази година, след като в резултат на забраната финансовите показатели на "Юрий Гагарин" естествено силно се влошиха, собствеността в "Баранко" и "Комсо табако" бе променена, като първото дружество става притежание на новоручреденото в Белиз "Дрослиан лимитид", а второто - на създаденото за целта на Сейшелите "Десентиа лимитид". Според "Капитал дейли" и двамата нови собственици се свързват косвено с Цветан Василев, Делян Пеевски и други цигарени фирми у нас.

Така и идват публикувани във вторник за обществено обсъждане предложения на Министерството на икономиката и енергетиката за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

В мотивите за отпадането на забраната на заготовките за свиване на цигари и съответното глобата за производството и продажбата им, ведомството пише, че разпоредбата се явява пречка пред трансграничната търговия и се нарушава принципът за свободно движение на стоки. Това влизало в противоречие с европейските разпоредби, според които принципът на свободното движение на стоки е ключов компонент при всяка стока, подлежаща на остойностяване, след като е влязла в свободно обръщение на вътрешния пазар на Европейския съюз. Това правило важи дори и да става въпрос за стока, чиято употреба е с относително малко икономическо значение, посочват от ведомството. Обстоятелство, на което е трябвало властта да обърне внимание още миналата година.

Държавата се "усеща" още, че "въведената забрана за производство и продажба на заготовки с филтър рефлектира негативно и върху дейността на лицата, произвеждащи и търгуващи с тези изделия", както и че с въвеждането на забраната не са предвидили преходен период за реализиране на вече произведените цигарени гилзи.

Сегашните корекции на тютюневия закон щели да поправят грешката и да предотвратят възможна санкция от страна на Европейската комисия, става ясно още от мотивите на икономическото министерство.

Така в момента поправката в закона де факто развързва ръцете за производство на гилзи именно на една група (около Цветан Василев и Корпоративна търговска банка), след като преди малко повече от година същият бизнес беше забранен за друга. Като страничен ефект остава фактът, че няколко други компании спряха производство заради забраната и няколкостотин души изгубиха работата си, пише "Капитал Дейли".

Споделяне

Още от Бизнес