Отпада забраната за производство на цигарени заготовки

Отпада забраната за производство на цигарени заготовки

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да отмени забраната за производство и продажба на заготовките за цигари с филтър, наричани още "цигарени гилзи". Това ще стане с промени в Закона за тютюните и тютюневите изделия, одобрени от Министерския съвет в сряда.

Производството и продажбата на цигарени гилзи бяха забранени през 2012 г. по предложение на тогавашните депутати Емил Димитров от ГЕРБ и Камен Костадинов от ДПС. Мотивът беше, че те се използват за производството на нелегални цигари. Разпоредбата засегна главно пловдивската фабрика "Юрий Гагарин", която беше основният производител на тези продукти. По-късно дружеството смени собственика си като новият се свързва с производителя на цигари "Булгартабак". Сега "Юрий Гагарин" отново ще може да се върне на този пазар.

Решението на кабинета "Борисов" от сряда е вторият опит за отмяна на забраната за производство на цигарени гилзи. Първият беше на кабинета "Орешарски" от лятото на миналата година, но пропадна, тъй като междувременно 42-ото Народно събрание беше предсрочно разпуснато и текстовете не бяха приети.

Сега правителството обяснява предложението за отпадане на забраната за производство и продажба на цигарени заготовки с привеждане на националното законодателство в съответствие с разпоредбите на европейското. След влизането в сила на забраната през 2012 г. чужди вносители на заготовки и основният български производител "Юрий Гагарин" подадоха жалба в Европейския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес