Отпадат два документа за издаване на инвестиционен сертификат

Отпадат два документа за издаване на инвестиционен сертификат

Правителството одобри отпадането на два документа, изисквани досега от инвеститорите, които кандидатстват за издаване на сертификат за клас инвестиция или приоритетен инвестиционен проект. Това са удостоверението за липса на парични задължения към община и свидетелството за съдимост. Те ще бъдат събирани по служебен път от Българската агенция за инвестиции и Министерството на икономиката, реши министерският съвет на заседанието си в сряда.

Мярката е поредната от плана на правителството за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Друга част от промените въвеждат изискване инвеститорът, който кандидатства за регионална инвестиционна помощ, да потвърди, че през последните две години не е извършвал преместване на предприятието, в което предстои да бъде осъществена първоначалната инвестиция, и да се ангажира да не прави такова преместване за период до две години след приключването на инвестицията.

Ще се прецизират също редът и условията за прилагане на финансовите мерки за изграждане на елементи на довеждаща техническа инфраструктура, за частично възстановяване на извършените разходи за осигуровки и за обучение.

Измененията ще позволят да бъде продължено ефективното привличане и насърчаване на изпълнението на съществуващи и бъдещи значими за икономиката ни инвестиционни проекти с издаден сертификат по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на територията на страната, допълвта от правителствената информационна служба..

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?