Отпадат някои удостоверения за участие в обществените поръчки

Отпадат някои удостоверения за участие в обществените поръчки

Промени в Закона за обществените поръчки и на други закони предвиждат отпадането на някои удостоверителни документи за участие в търгове и за кандидатстване за еврофинансиране. Това е съобщил вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на Съвета за административна реформа, чието първо заседание под негово председателство се проведе в сряда, предаде правителствената информационна служба.

В съобщението не е посочено кои удостоверителни документи за участие в обществени поръчки предстои да отпаднат. Най-вероятно става въпрос за регистрацията на фирмите, финансовите им отчети и други, които се съдържат в публични регистри.

Амбицията на правителството е до края на годината да бъде осигурена връзка между Централния компонент за служебен обмен на данни и информация (RegiX) и регистъра "Булстат", става ясно от съобщението.

Предвижда се също така до края на годината в сила да влезе и пакетът закони, свързан с отпадането на свидетелството за съдимост и осигуряване на техническа възможност за предоставяне на служебни справки за съдимост. Това ще стане, ако промените в тези закони минат безпроблемно в парламента, се казва в съобщението.

Съветът по административна реформа е разгледал доклад за извършване оценка на въздействието на нормативните актове за 2016 г. и е направил преглед на предприетите мерки за изпълнение на един от основните приоритети на правителството – намаляването на административната тежест.

Конкретните ангажименти до края на 2017 г. в изпълнение на този приоритет включват внасяне за разглеждане от Народното събрание на пакети законопроекти, свързани с оптимизация на административните услуги, намаляване на административната тежест, приемане на нормативните актове за премахване на изискването за предоставяне на хартия на 12 удостоверения.

До края на годината Държавна агенция "Електронно управление" ще изготви проект на архитектурна рамка на електронното управление и списък на административни услуги на централните администрации, които да бъдат електронизирани.

В рамките на този ангажимент ще бъде осигурена връзка между Централния компонент за служебен обмен на данни и информация (RegiX) и регистъра "Булстат".

Съветът за административна реформа определи Министерството на здравеопазването като една от пилотните администрации за участие в проекта за споделени услуги, изпълняван от Световната банка.

На заседанието беше представен експертен доклад за най-честите нарушения на Закона за държавния служител, постигнато бе съгласие за търсене на институционално решение за засилване на контрола в областта на държавната служба.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?