Отпадат ограничителни мерки за Мадрид и Каталуния

Отпадат ограничителни мерки за Мадрид и Каталуния

Ограниченията за влизане и излизане от региона на Мадрид , които бяха повторно въведени на 4 декември отпаднаха от полунощ, съобщи БНР.

От днес отпадат и забраните за движение през уикенда между отделните общини в Каталуния.

Регионалното правителство на Каталуния разреши от днес да бъдат отворени отново моловете, при ограничен капацитет от 30 %, въпреки че преминаването във Втора фаза на отпускане на мерките бе отложено заради недостатъчно добрите показатели за заболеваемостта сред населението.

Целта на междинните мерки е преди Коледа да бъдат избегнати струпванията на огромни тълпи от хора на търговските улици, каквито вече имаше в Мадрид и още няколко големи градове.

Изрично условие за работата на моловете е да бъде осигурена вентилация както на затворените пространства, така и на общите части. Трябва да има и контрол върху потока от хора, дори и на паркингите. Зоните за отдих, както и детските кътове ще останат затворени.

Затворени остават и нощните заведения въпреки протестите на собствениците, които твърдят, че одобрената до момента финансова помощ е "недостатъчна", за  да гарантира "жизнеспособността и оцеляването" на сектора.

Ресторантите ще работят до 21.30, за да могат клиентите да се върнат по домовете си преди вечерният час в 22 да влезе в сила.

Забраната за влизане и излизане в Каталуния остава в сила, независимо от отпадането на ограниченията за придвижване вътре в нея. Все още обаче се призовават хората да не пътуват без основателна причина и да спазват стриктно мерките за безопасност.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус