Отпадна изискването за всяка рецепта в аптеките да се отделят минимум 6 минути

Изискването за всяка рецепта в аптеките да се отделят минимум 6 минути отпадна. Това стана с решение на Административния съд в София.

Според договора по решение на Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз във всяка аптека фармацевтите трябваше да отделят минимум по 6 минути при изпълнение на една рецепта и по 3 минути на протоколите. Като член на Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева сигнализира на всички пациентски организации, че текстовете подлагат на риск живота на пациентите.

"С този текст се целеше преразпределение на пациенти от по-евтините аптеки, които са някакви вериги, към по-скъпите. По този начин първо се ограничава правото на избор на пациента и второ се застрашава и неговия живот", каза Георгиева, цитирана от БНР.

Проектът на договора беше включен в така наречените точки "разни" на заседанието на Надзорния съвет и не беше предоставен 3 дни по-рано, какъвто е законовият срок, и по този начин нямаше възможност за обсъждане от членовете, каза още Георгиева.

"Решението на Административния съд във връзка с жалбата, която е заведена от собственици на аптеки, нас ни радват, защото това е едно нарушение на правото на пациента ни. Не искам да бъда деветият пациент, да изпадна извън класацията в лимита и т.н.", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес