Отпадна последната пречка за строежа на тунел "Железница"

Пътната агенция е подписала договорите за строителен надзор

Сн. Архив

Работата по строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма" най-после може да започне, след като отпадна и последната пречка – изборът на строителния надзор. Договорите с тримата консултанти вече са подписани, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Това става няколко месеца, след като бяха подписани договорите с избраните строители. Липсата на строителен надзор беше причината малко след сключването на контрактите да бъдат подписани анекси. В тях беше уточнено, че датата на започването на проектанските работи е тази, в която АПИ ги уведоми, че има избран строителен надзор.

Тунел "Железница" се намира в района на Симитли на строящия се в момента магистрален участък между Благоевград и Крупник. За него премиерът Бойко Борисов многократно каза, че ще е готова до края на годината, въпреки че по договор трябва да бъде завършен през 2020 г. В същото време едва през следващата година се очаква да започне самото строителство на тунела, тай като едва сега съоръжението ще бъде проектирано. Така в най-добрия случай той ще е готов през 2022 г. До момента АПИ не са обяснявали как ще бъде ползвана новата отсечка, в която ще има непроходим участък.

Тунел "Железница" – "План Инвест Железница" ДЗЗД

Строителният надзор при проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на тунел "Железница" ще се изпълнява от "План Инвест Железница" ДЗЗД. В обединението участват "План Инвест Пловдив", "Инфра Проект Консулт", "Аскос 03", "Сърч Корпорейшън СРЛ". Стойността на договора с тях е близо 4.8 млн. лв. с ДДС.

Те ще надзирават работата на консорциум, воден от "Джи Пи Груп", които сключиха договора в началото на февруари. Преди това те официално обявиха, че се отказват от тази поръчка след нареждане на премиера Бойко Борисов заради скандала "Джи Пи Гейт".

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка тръба ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и други.

Преди тунела – ДЗЗД "ТЕС Консулт"

Строителният надзор на отсечката преди тунел "Железница" в посока София - Кулата е възложен на ДЗЗД "ТЕС Консулт". В обединението влизат "Строл 1000", "Три-Ес" и "Експерт Десижънс". Техният договор е за 719 739 лв. с ДДС.

Те ще надзирават работата на обединение от фирми на ГБС, които спечелиха търга за проектиране и строителство.

Участъкът е с дължина 720 м. Включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение с обща дължина 620 м.

След тунела – ДЗЗД "Пътконсулт 2000-Консулт 64"

Консултантската услуга при проектирането и строителството на отсечката след тунел "Железница" в посока София – Кулата ще бъде изпълнена от ДЗЗД "Пътконсулт 2000-Консулт 64". В обединението влизат "Пътконсулт 2000" и "Консулт 64". Техният договор е за 558 266 лв. с ДДС.

"Пътконсулт 2000" нашумя през лятото на миналата година след трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 20 души. Компанията е осъществявала строителния надзор при ремонта на участъка. След инцидента се появиха предположения, че пътната настилка може да е предизвикала фаталния инцидент, но до момента няма никаква информация от страна на прокуратурата какво е показала назначената от нея експертиза.

Сега те ще надзирават работата на "ПСТ Груп", която ще проектира и изгражда магистрален участък е с дължина 1.4 км. Той включва строителство на селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес