Отпаднаха обвиненията за безстопанственост срещу бивши шефове на парното

Обвиненията за безстопанственост срещу петима бивши членове на борда на директорите на столичната "Топлофикация". Георги Рогачев, Пламен Василев, Георги Ненков, Иванка Диловска и Илко Йоцев бяха обвинени, че са допуснали за личните нужди на тогавашния директор на дружеството Валентин Димитров да бъдат изхарчени близо 438 000 лева за период от три години, като тези пари са били част от представителните разходи на парното.

Делото се прекратява в тази му част по силата на обнародваната преди няколко дни амнистия, според която дела от този тип трябва да бъдат спрени.

Обвиненията срещу Валентин Димитров по делото обаче остават, тъй като те не попадат в графата, която Законът за амнистията обхваща.

Макар да паднаха някои от обвиненията срещу членовете на борда, останалите, повдигнати срещу тях, са все още в сила и делото продължава.

Показания пред съда в четвъртък даде Гергана Найденова, която, според обвинението, се водела като деловодителка на работа в "Топлофикация", а чистила дома на Димитров и пазарувала различни неща за негови лични нужди.

Свидетелката призна, че е назначена като деловодител в столичното дружество, но ходела "да сложи някакъв ред" в дома на Димитров един-два пъти в седмицата.

Пари за това на ръка от него не била получавала, но съпругата му ѝ предлагала известна "помощ".

Същите "дребни неща", както тя ги определи, били извършвани и в станцията в Приморско, когато Димитров бил там. Тя се грижела и за подреждането на апартамента му в базата.

По делото показания дадоха и двама бивши председатели на Столичния общински съвет - Антоан Николов и Владимир Кисьов.

Николов каза пред съда, че няма спомени за финансовото състояние на "Топлофикация". По думите му, тогава основното било да се осигури топлоподаване и да се събират стари задължения. Според Кисьов общината е получавала редовно годишните счетоводни баланси на дружеството. Той поясни, че за подобряване работата на "Топлофикация" през 2004 година е направен опит за смяна на част от ръководството.

Споделяне

Още от България