Отпадналите от училище ще бъдат издирвани и в чужбина

Сн. БГНЕС

Правителството продължава да търси начин как да събере информация за всички деца, които са в училищна възраст, но не ходят на училище. Голяма част от тях са в чужбина и не е ясно дали там получават образование. Министерството на образованието ще се опита да събере информация за тя с помощта на гранична полиция. Отделно се работи по проект за обмяна на данни по въпроса с Германия, който в последствие евентуално да се приложи и за другите страни от ЕС.

Това стана ясно след заседание на Координационното звено по механизма за връщане на отпадналите ученици в клас. По него се работи от миналата година, когато над 1000 екипа със специалисти от различни ведомства започнаха да издирват около 200 000 деца, които не ходят на училище. В резултат в клас бяха върнати около 24 000 деца. От тях 2000 отново са спрели да посещават часовете. Други 12 000 са отпаднали през последната учебна година.

Близо 10 000 са открити, но въпреки всичко продължават да не ходят на училище. За около 18 000 деца няма информация въобще къде са. Останалите около 70% са извън страната и за тях не е ясно дали учат там, където живеят.

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева добави, че ще се определи и колко са децата, които са в постоянно движение - по три месеца живеят в една или друга европейска страна, докато родителите им имат работа, и практически не са обхванати от нито една образователна система, след което към тях ще бъдат предприети конкретни политики.

Съвместните екипи започват отново обходите, за да търсят отпадналите деца и да ги върнат в училище, съобщи министър Вълчев. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев декларира, че МВР ще помага отново за връщането на децата, включително и с подкрепа от гранична полиция. "Ние от МВР сме много мотивирани и се опитваме да направим така, че тези деца да влязат в час, а не след това да преследваме престъпници, без значение от коя социална група са. Това не е основната ни дейност, но е една от най-важните поне през третия мандат на правителството на ГЕРБ", обясни Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на децата трябва да стане постоянно действащ. По думите му не е достатъчно децата да бъдат върнати в класните стаи, там те трябва да получат най-доброто.

"Както експерти коментират, че гетото има тъмна гравитация и държало хората вътре, голямата ни задача е училището да има по-силна гравитация и то да бъде не само полезно, но и интересно", заяви Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?