Отпор в Атина и Скопие срещу "Илинденска Македония"

Опозиционните партии в двете страни не подкрепят предложеното ново име на Македония

Сн. БГНЕС

Предложението Бившата югославска република Македония да бъде прекръстена на "Илинденска Македония", срещна политически отпор в Гърция. В Македония въпросът също вече е спорен. Той ще бъде подложен на референдум, а и изисква конституционни промени, които основната опозиция отказва да подкрепи.

Те са нужни, тъй като Гърция настоява новото име да се използва и в самата държава, а не само в международен аспект.

Двамата премиери Алексис Ципрас и Зоран Заев се споразумяха да предложат "Илинденска Македония" като ново име на западната ни съседка в опит да се реши дългогодишният спор за названието ѝ. До този вариант се стигна при среща в София по-рано през седмицата. Тогава обаче официално предложението за новото име не беше съобщено. Досега единствено то е обявено от Скопие. Местното правителство заяви, че ще подложи на референдум, определеното като компромисно и приемливо предложение.

ВМРО-ДПМНЕ, основната опозиционна партия в Македония, обаче отхвърли предложеното от Заев име.

"ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи промяна в конституцията с цел смята на конституционното ни име", заяви в неделя лидерът на партията Християн Мицковски след среща със Заев. В същото време коалиционното правителство на Заев няма достатъчно мнозинство в парламента, за да гласува конституционни промени, за които настоява и Атина.

Несъгласие

В Гърция опозицията също се обяви против предложението "Илинденска Македония". Според местните медии се очаква и вътрешна опозиция във формацията на Ципрас – Сириза. В изявление на правителството се намеква, че ще се търси друго решение.

В събота премиерът Ципрас се срещна с президента Прокопис Павлопулос, за да го информира за най-новите развития около продължаващите разговори по спора за името, съобщава в. "Катимерини". Ципрас обаче досега не е казал официално, че обсъжданото име е "Илинденска Македония".

"Искаме трайно решение", обяви Ципрас, като подчерта, че правителството настоява всяко едно име да бъде използвано "ерга омнес", т.е. за всеобща употреба, както и Скопие да ревизира македонската конституция, променяйки положения, смятани за иредентистки. Според гръцкия премиер преговорите са на решаващ етап. Според "Катимерини" ще се търси споразумение преди следващия европейски съвет в края на юни.

По-късно от кабинета на Ципрас обявиха, че новото име на бившата югорепублика трябва да е съставно наименование, което включва или географско, или хронологическо определение. Според македонски медии така индиректно се отхвърля предложението "Илинденска Македония".

Президентът на Гърция е настоял за възможно най-широк консенсус между политическите партии по въпроса. Лидерите на основните опозиционни партии обаче се обявиха срещу предложението "Илинденска Македония".

Причината е, че според политическите лидери този вариант все още изразява амбиции за анексиране на гръцки територии от страна на Македония. Причината е, че Илинден се свързва не само с въстанието срещу Османската империя през 1903 г., но и с антинацистки бунт на Балканите през 1944 г., който цели обединение на географския район Македония, включващ и територии на Гърция. За много гърци историческата конотация на името е проблем.

Според консервативната гръцка партия „Нова демокрация“ всяка връзка с Илинден в името на съседната държава не слага край на иредентизма на Скопие, а напротив – заздравява го и го потвърждава.

Отговор

Според правителството на Македония името "Република Илинденска Македония" съдържа "хронологическо определение", което го свързва с конкретни исторически дати. Македонският кабинет очаква предложението да бъде посрещнато с широка подкрепа в Атина.

"Това име прави ясно разграничение от района Македония в Гърция, разграничение от всяка гледна точка. Илинденското въстание е съвместна борба на нашата мултиетническа нация за социални права и свободи. И не предявява никакви териториални претенции към която и да било съседка, включително Гърция", се заявява в правителствено изявление.

Според него Македония и нейните граждани нямат териториални амбиции, "те уважават принципа на непромяна на границите и наследството на гръцкия народ и на Гърция".

"Правителството на Република Македония ще продължи да преговаря с правителството на Гърция до намирането на крайно решение на 25-годишния спор. Никога не сме били по-близо до решение, а приятелството между нашите две страни и два народа никога не е било по-близко", се посочва още в изявлението.

Подкрепа от САЩ

Според гръцките медии планът за новото име на Македония явно се поддържа и от САЩ. В събота американският вицепрезидент Майк Пенс е разговарял с гръцкия премиер Ципрас и го е окуражил да работи за намиране на решение на този споен въпрос, съобщиха от Белия дом.

Според съобщението промяната на името ще доведе до стабилност в региона.

Ако се постигне договорка за новото име на Македония, държавата може да разчита на датата за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Очаква се страната да стане част и от военния съюз НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?