Отправени са нови заплахи за атентат в Брюксел

Отправени са нови заплахи за атентат в Брюксел

Брюксел е заплашен от нов атентат, съобщават медии в Белгия, без да се позовават на ясен източник. Според спекулациите най-вероятна цел е Коледният базар в града, предаде БТА от белгийската столица.

Службите за сигурност са коментирали, че базарът е обичайна мишена за терористите, както и че засега не виждат основание да повишават до най-висока степента на готовност за атентат. Медиите отбелязват, че вчера Държавният департамент на САЩ предупреди за възможни терористични нападения в Европа по Коледа.

Коледният базар в Брюксел ще бъде открит в петък. Обичайно мястото привлича около 1.5 милиона посетители в дните около Рождество.

На този фон белгийските медии съобщават в сряда, че в последните часове двама заподозрени в тероризъм са били освободени от предварителния арест. Насер Бандер, предполагаем съучастник на атентатора от Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., е френски гражданин и ще бъде върнат на Франция. Там той ще остане с мярка "подписка" срещу гаранция от 50 000 евро до началото на делото.

Вторият освободен - Самир Шажуани - бе заподозрян в намерения за атентат в центъра на белгийската столица това лято. Той е освободен условно, след като бе изяснено, че най-вероятно службите са се подвели и изобщо не е имало основания да бъде задържан.

Медиите цитират данни от проучване на депутата Жорж Далман, според които през 2012 г. министерството на външните работи на Белгия е извоювало освобождаването от затвор в Ирак на Усама Атар, определян днес като координатора на атентатите в Париж и Брюксел в последната година. По самопризнанията на задържани терористи Атар - белгийски гражданин от марокански произход - е направлявал ударите в двете европейски столици от Сирия.

През 2005 г. Атар е бил осъден на доживотен затвор в Ирак на първа инстанция, а след намесата на белгийското МВнР присъдата му била намалена на 10 години. След като семейството му започнало кампания в Белгия за връщането му в Европа, министерството официално поискало екстрадиция. Белгийските власти дали обещание Атар да не получава повече паспорт и да бъде поставен под наблюдение на контраразузнаването.

Няколко белгийски депутати подели кампания за връщането на Атар, оправдана със заболяването му от рак. Същевременно представители на Червения кръст, посетили затворника, предупредили, че той страда само от язва. Накрая Атар пристигнал в Белгия през 2012 г., а месеци по-късно се върнал в Сирия, където поел водеща роля в редиците на "Ислямска държава".

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?