Отприщи се ваденето на кирливи ризи за трансплантациите

Отприщи се ваденето на кирливи ризи за трансплантациите

След като в петък отстранената директорка на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) Теодора Джалева заяви, че е махната, заради открити от нея нарушения в ин витро клиника, в понеделник пациентски организации отвърнаха с нова порция обвинения срещу нея. Според неправителствените организации Джалева се опитва да се изкара жертва, но всъщност цели сриването на всичко направено до момента в сектора и дори си е позволила да компрометира страната ни пред чужди институции.

Според Теодора Захариева от Българския пациентски форум, Джалева е прокарвала интереси на болница “Лозенец“ в качеството си на директор на ИАТ. “Прави впечатление, че докато Джалева заемаше поста, на университетската болница “Лозенец” не е направена нито една проверка и тя не присъства в графика на плановите проверки“, заяви Захариева.

Наред с това ИАТ и болница “Лозенец“ възпрепятствали лечението на младо момиче в чужда клиника като в продължение на месеци не предоставяли медицински документи на семейството. Бащата на момичето Румен Серкеджиев разказа, че трансплантацията на дъщеря му е била отчетена като успешна, но 20 дни след нея състоянието ѝ се е влошило. Според него документите на дъщеря му се крият, тъй като са допуснати грешки и от болницата се страхуват, че някой друг може да ги открие.

Захариева припомни, че преди да оглави агенцията Джалева е работила в “Лозенец“ и настоя за оставката на директора на болницата д-р Любомир Спасов.

Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания заяви, че освен това Джалева забранила на френски специалисти да извършват трансплантации на деца в “Пирогов“ и се опитала да ги убеди да работят в болница “Лозенец“ и когато те отказали, тя не им позволила да извършват дейност у нас.

Освен това Димитров твърди, че когато разбрала за отстраняването си, Джалева изпратила писма до редица чужди институции, свързани с трансплантациите и дори до Световната здравна организация. В писмата тя призовавала да ѝ окажат подкрепа. По думите на Димитров, Джалева дори дала мобилния телефон на премиера Бойко Борисов на чуждестранните партньори на агенцията, за да се застъпят за нея.

Пациентските организации са учудени, че Джалева е решила да изнесе информация за незаконна дейност в ин витро клиника чак когато е била отстранена. Те посочиха, че началникът на отдел “Асистирана репродукция” в ИАТ Боряна Рапонска има семеен бизнес с ин витро оплождането и при проверките е била в конфликт на интереси, тъй като е проверявала конкурентите си.

Захариева заяви, че по информация на пациентските организации, болничният, който Джалева си е взела, за да възпрепятства уволнението си, е фалшив.

Споделяне

Още по темата

Още от България