Отпушва се концесията на Летище Пловдив

Отпушва се концесията на Летище Пловдив

Военното и транспортното министерства са се разбрали за терена на Летище Пловдив, който досега възпрепятстваше концесионирането на аеропорта. Това съобщи в Пловдив транспортният министър Петър Мутафчиев, който следващата седмица ще внесе в Министерския съвет предложение за замяна на този терен от пистата с подходящо място извън летището. Размяната ще е безвъзмездна.

За обезщетяване на частната собственост в летището вероятно ще отидат 8 млн.лв., за толкова е направената от Министерството на транспорта оценка на тези имоти.

Към дружеството "Летище-Пловдив" ще бъде прехвърлен капиталът на двете държавни фирми "Летище-Варна" и "Летище-Бургас", които продължиха да работят и след отдаването на двата аеропорта на концесия. Вече е решено те да бъдат закрити, тъй като дейността им е изчерпана, каза още Мутафчиев.  Временно ще продължи да работи по един техен офис, за да изпълнява оперативни задачи като например изясняване на въпроси, свързани с безмитната търговия, допълни транспортният министър.

В Бургас обаче ще бъде създадено ново държавно дружество с уставен капитал от 500 000 лв., което ще управлява авиобазата в Равнец. Неговата цел  ще е учебна, но ако докаже своята ефективност, ще остане да функционира, каза Мутафчиев.

Споделяне

Още от Бизнес