Отпушват се проектите на “Дънди“ в България

Отпушват се проектите на “Дънди“ в България

Проектите на международната компания “Дънди Прешъс Метълс“ в България се отпушват, след като компанията е получила документ за търговско откритие в златното находище край Крумовград и комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите за стартиране на другия им проект – за изграждане на завод за преработка на добивания в действащата златна мина “Чеполеч“ концентрат. Това научи Mediapool от източници в ековедомството.

И двата проекта бяха силно забавени от предишното правителство на тройната коалиция, като разправиите на “Дънди“ с предишния екоминистър Джевдет Чакъров станаха международно достояние и дори в Брюксел бе внесена жалба срещу България. Чакъров прилагаше тактиката на мълчаливия отказ по инвестиционните проекти, която бе отменена от новия министър на околната среда Нона Караджова. По нейно нареждане служителите на ведомството започнаха да разглеждат всички забавени заявления и да се произнасят по тях.

Предприетите от правителството и в частност Министерството на околната среда и водите действия, с които стартира процесът на изпълнение на инвестиционните проекти на компанията в България, ще донесат съществени преки и непреки ползи за националната икономика, коментира Джонатан Гудман, президент на Дънди Прешъс Металс по време на годишния “Голд Форум“ в Денвър. .

“Българският премиер Бойко Борисов и новото правителство имат волята и желанието да променят инвестиционния климат и да превърнат страната в предпочитана дестинация за бизнеса”, допълни той, цитиран в изявление на компанията, разпространено във вторник.

“Всички инвеститори, в това число и нашата компания, имат нужда от бързи и основаващи се на закона решения”, каза Джонатан Гудман. Той посочва, че демонстрираната решимост на Караджова и заместникът ѝ Евдокия Манева да вземат решения, основаващи се на приоритети като закононност, опазване на околната среда, прилагане на модерни миннодобивни методи и устойчиво развитие, е много положителна посока на развитие и добър знак за всички инвеститори в България, включително и за “Дънди“.

Проектът за добив на злато край Крумовград е за 120 млн. долара, а за разширяването на добива от “Челопеч“ и построяването на завода за преработка – за 160 млн. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?